Radnici zahtevaju od nove vlade da zadrži pravilnik o minimalnim platama

Štrajk vozača kamiona u Južnoj Koreji nepovoljno utiče na lance snabdevanja

PoslovanjeSvetVesti

10.6.2022 18:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Štrajk vozača kamiona u Južnoj Koreji nepovoljno utiče na lance snabdevanja Štrajk vozača kamiona u Južnoj Koreji nepovoljno utiče na lance snabdevanja
Štrajk vozača kamiona u Južnoj Koreji dovodi lance snabdevanja u ovoj zemlji u sve veći rizik, pri čemu dolazi do prekida proizvodnje i isporuke... Štrajk vozača kamiona u Južnoj Koreji nepovoljno utiče na lance snabdevanja

Štrajk vozača kamiona u Južnoj Koreji dovodi lance snabdevanja u ovoj zemlji u sve veći rizik, pri čemu dolazi do prekida proizvodnje i isporuke najvažnijih proizvoda poput vozila, čelika i cementa.

Oko 7.800 članova, odnosno gotovo trećina vozača kamiona u uniji pridružila se štrajku, zahtevajući da nova vlada zadrži pravilnik koji garantuje minimalnu platu za vozače, uzimajući u obzir rast cena goriva, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja u Seulu. Pravila o platama koja se primenjuju već dve godine trebalo bi da isteknu 2022.

Ovo je prvi veći štrajk od kada je na vlasti predsednik Jun Suk Jeol (Yoon Suk-yeol), koji ističe koliko je politika koja je prijateljski nastrojena prema kompanijama važna za ekonomski rast. Eksperti navode da će se štrajk verovatno produžiti, te da će dovesti do usporavanja industrijskih aktivnosti, piše Financial Times.

Kompanija Hyundai Motor imala je delimični prekid proizvodnje u fabrikama u Ulsanu jer su vozači kamiona odbili da dostave delove potrebne za sklapanje vozila.

Iz čeličane Posco je saopšteno da nije bila u mogućnosti da dostavi 35.000 tona čeličnih proizvoda dnevno zbog štrajka, što čini trećinu dnevnih isporuka ove firme.

Kako navodi analitičar iz kompanije Daiwa Capital Markets, Čung Sung Jop (Chung Sung-yop), još uvek je rano da se govori o razmerama prekida u automobilskoj industriji, ali ako štrajk bude trajao više od nedelju dana, proizvodni sektor će snositi ozbiljne posledice.

Predsednik Jun je zahtevao od vozača koji štrajkuju da ne pribegavaju nasilju i rekao da će “bilo kakve ilegalne aktivnosti radnika biti tretirane u skladu sa zakonom”. Vlada je mobilisala državna i vojna vozila kako bi umanjila prekide u logistici.

 • GOCA BG

  11.6.2022 #1 Author

  Lanac snadbevanja je kod vecine jako los,ako im ne ispune uslove nastace kolaps…

  Odgovori

 • Milovan94

  11.6.2022 #2 Author

  Štrajk svakako dovodi do pogoršanja i ovako loše situacije.

  Odgovori

 • MARA

  11.6.2022 #4 Author

  I treba da utiče, drugačije i ne mogu da se izbore za svoja prava

  Odgovori

 • Milisavka

  12.6.2022 #7 Author

  Nadam se da će im ispuniti zahteve

  Odgovori

 • DANIJELA

  12.6.2022 #8 Author

  Pa da, odrazice se i na ostale zemlje. Lancana reakcija. Nadam se da ce dobiti ispunjenje zahteva.

  Odgovori

 • SNEZANA

  12.6.2022 #9 Author

  Ti vise strana ispasta

  Odgovori

 • VILENJAK

  12.6.2022 #10 Author

  Zato što je to jedino rešenje da se problem reši, nažalost!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *