Nova mera pomoći za mala preduzeća u azijskoj državi

Južnokorejske vlasti odobrile dodatni budžet od 49,5 milijardi dolara

NovacSvetVesti

30.5.2022 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Južnokorejske vlasti odobrile dodatni budžet od 49,5 milijardi dolara Južnokorejske vlasti odobrile dodatni budžet od 49,5 milijardi dolara
Južnokorejske vlasti, u okvir potencijalno završne runde fiskalne podrške, odobrile su rekordni dopunski budžet od 62 biliona vona (49,5 milijardi dolara) kako bi pomogle... Južnokorejske vlasti odobrile dodatni budžet od 49,5 milijardi dolara

Južnokorejske vlasti, u okvir potencijalno završne runde fiskalne podrške, odobrile su rekordni dopunski budžet od 62 biliona vona (49,5 milijardi dolara) kako bi pomogle malim preduzećima čije je poslovanje pogođeno pandemijom.

Parlament je predložio novi plan budžeta uprkos bojaznima da bi stimulansi koji su dodeljivani u toku pandemije korona virusa mogli dalje da podstaknu inflaciju. Predsednik Južne Koreje Jon Suk Jeol (Yoon Suk-yeol) zahtevao je od zvaničnika da hitno izrade plan potrošnje i saopštio da će vlada učiniti sve da stabilizuje životne troškove čiji rast podstiče inflacija koja je prošlog meseca dostigla 4,8 odsto, piše Financial Times.

“Uzimajući u obzir da više cene znače realno smanjenje prihoda od plata, nadam se da će vlada upotrebiti sve dostupne alate da stabilizuje životne troškove”, saopštio je Jon na sastanku kabineta.

Inflacija je za Banku Koreje postala veća briga od privrednog rasta, pa je ova finansijska institucija prošle nedelje podigla kamatnu stopu za četvrtinu poena do 1,75 odsto. Ovo je peto povećanje od prošlog leta.

Vlasti Južne Koreje napravile su u poslednje dve godine seriju nacrta za dodatne budžete kako bi ublažile ekonomski udar koji je njihovoj ekonomiji zadao virus Covid-19 i kako bi pružile podršku samozaposlenim pojedincima.

Banka Koreje je prošle nedelje prognozu rasta za ovu godinu spustila sa tri na 2, 7 odsto, a projektovani rast inflacije do kraja 2022. godine u ovoj zemlji je 4,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...