Azijska zemlja prognozira rast inflacije do 4,5 odsto

Južnokorejska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu

BankeSvetVesti

26.5.2022 18:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Južnokorejska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu Južnokorejska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu
Banka Koreje podigla je svoju referentnu kamatnu stopu za četvrtinu boda jer novi guverner Ri Čang Jong (Rhee Chang-yong) traži načine da ublaži pritisak... Južnokorejska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu

Banka Koreje podigla je svoju referentnu kamatnu stopu za četvrtinu boda jer novi guverner Ri Čang Jong (Rhee Chang-yong) traži načine da ublaži pritisak na cene koji stvaraju visoka inflacija i niže prognoze rasta.

Južnokorejska centralna banka povećala je kamatne stope za 25 bodova, na 1,75 odsto. Iz banke je saopšteno da se očekuje da inflacija dostigne 4,5 odsto ove godine, što je povećanje u odnosu na februarsku prognozu od 3,1 odsto. Takođe smanjena je prognoza za ekonomski rast sa tri na 2,7 odsto, piše Financial Times.

Poslednje povećanje kamatne stope je peto po redu od prošlog leta, kada su centralne banke počele da sprovode agresivnu monetarnu politiku kako bi suzbile inflaciju podstaknutu pandemijom, nestabilnim lancima snabdevanja i sukobom Rusije i Ukrajine.

Guverner južnokorejske centralne banke sugerisao je da postoji mogućnost da dođe do povećanja od 50 poena zbog potencijalnog odliva kapitala i viših deviznih kurseva koje bi mogla prouzrokovati još agresivnija monetarna politika Federalnih rezervi.

Međutim, ekonomisti navode da je veliki rast malo verovatan jer su pritisci na cene u Južnoj Koreji manji u odnosu na drge razvijenije zemlje. Južnokorejske potrošačke cene porasle su u aprilu za 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je najbrži rast od 2008. godine.

  • SUNCOKRET

    26.5.2022 #1 Author

    Kamate će porasti u svim zemljama. Ukrajina i energetska kriza utiču na ceo svet.

    Odgovori

  • IVAN

    26.5.2022 #2 Author

    A Srbija?

    Odgovori

  • DJORDJE1

    27.5.2022 #3 Author

    Kod svih zemalja raste inflacija, što nije zaobišlo ni Koreju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...