Ekonomsko prilagođavanje režimu sankcija

Banka Rusije opet snizila ključnu kamatnu stopu

BankeNovacSvetVesti

26.5.2022 12:24 Autor: Vladimir Jokanović 4

Banka Rusije opet snizila ključnu kamatnu stopu Banka Rusije opet snizila ključnu kamatnu stopu
Upravni odbor Banke Rusije odlučio je na vanrednoj sednici u četvrtak da snizi ključnu kamatnu stopu na 11 odsto godišnje, odnosno za 300 baznih... Banka Rusije opet snizila ključnu kamatnu stopu

Upravni odbor Banke Rusije odlučio je na vanrednoj sednici u četvrtak da snizi ključnu kamatnu stopu na 11 odsto godišnje, odnosno za 300 baznih poena od 27. maja. Centralna banka donela je odluku o smanjenju kamatne stope zbog bržeg usporavanja inflacije od očekivanog, kao i zbog jačanja nacionalne valute.

Jačanje rublje i prelazak stanovništva i preduzeća na model štednje sa niskom kreditnom aktivnošću u privredi i njegovo „strukturno prilagođavanje“ sankcijama, zahteva povećanje ponude novca da bi se zadovoljio potreban nivo potražnje, ocenila je centralna banka, prenosi Komersant.

Banka Rusije podržaće tražnju u privredi aktivnije nego što su analitičari očekivali, koji su se nadali smanjenju ključne kamatne stope na 12 odsto godišnje. Centralna banka je saopštila da je se godišnja inflacije usporila sa 17,8 odsto u aprilu na 17,5 do 20. maja, što je „prevazišlo aprilske prognoze“.

Odluka Banke Rusije ukazuje da su razlozi za naglo smanjenje ključne kamatne stope širi od same inflatorne dinamike, a odluka je u velikoj meri posledica makroekonomskih procesa. Banka napominje da spoljnotrgovinski uslovi za Rusiju „ostaju teški“, što značajno ograničava ekonomsku aktivnost.

Izvor: Banka Rusije@Komersant

Banka Rusije očekuje „strukturno prilagođavanje“ ruske privrede pod sankcijama, a povećanje tražnje usled povećanja ponude novca je doprinos Centralne banke stimulisanju privredne aktivnosti. Ublažavanje monetarne politike takođe je posledica rastuće neravnoteže između depozita koje banke aktivno privlače i nespremnosti privrednih subjekata da podižu kredite sa visokim kamatama.

„Banka Rusije donosiće dalje odluke o ključnoj kamatnoj stopi uzimajući u obzir stvarnu i očekivanu dinamiku inflacije u odnosu na cilj, proces ekonomskog restruktuiranja“, navedeno je u saopštenju. Banka je ostavila otvorenu mogućnost dodatnog smanjenja kamatne stope ma narednom sastanku 10. juna.

  • kaćica

    26.5.2022 #1 Author

    Svi povecavaju samo Rusija smanjuje,svaka cast.

    Odgovori

  • IVAN

    26.5.2022 #2 Author

    Mnogo su potcenili Rusiju ali to ce im se obiti o glavu.

    Odgovori

  • MAJALG

    27.5.2022 #4 Author

    Mislim da nisu ocrkivali da ce Rusija ovo izdrzati na ovaj nacin, ali vreme ce pokazati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...