Nagoveštaj neutralne stimulacije ECB

Lagard najavila napuštanje negativnih kamatnih stopa do septembra

EUVesti

23.5.2022 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

Lagard najavila napuštanje negativnih kamatnih stopa do septembra Lagard najavila napuštanje negativnih kamatnih stopa do septembra
Evropska centralna banka (ECB) na putu je da do kraja septembra podigne svoju glavnu referentnu stopu, koja je trenutno negativna, na nulu, rekla je... Lagard najavila napuštanje negativnih kamatnih stopa do septembra

Evropska centralna banka (ECB) na putu je da do kraja septembra podigne svoju glavnu referentnu stopu, koja je trenutno negativna, na nulu, rekla je predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde), što je podstaklo jačanje evra i pad cena obveznica.

Signalizirajući brže uklanjanje svojih kriznih stimulansa nego što je planirano, Lagard je navela da će „na osnovu trenutnih izgleda“ institucija „verovatno biti u poziciji da izađe iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala“, prenosi Financial Times.

Predsednica ECB suočena je sa rastućim pritiskom da ubrza povlačenje svoje ekstremno labave monetarne politike kako bi se uhvatila u koštac sa rekordno visokom inflacijom u evrozoni. „Ako budemo videli da se inflacija stabilizuje na dva odsto u srednjem roku, progresivna dalja normalizacija kamatnih stopa ka neutralnoj stopi biće odgovarajuća“, ocenila je Lagard.

ECB bi trebalo da podigne kamatne stope u julu kako bi zaustavila rast visoke inflacije, rekao je ranije šef nemačke Bundesbanke Joakim Nagel (Joachim Nagel), jedan od mnogih kreatora politike koji pozivaju na brze promene kamatne stope, prenosi Reuters. Očekivano julsko, prvo povećanje depozitne stope ECB nakon osam godina negativne vrednosti, koja je trenutno na rekordno niskih minus 0,5 odsto, bio bi izuzetan preokret za ECB.

Neutralni nivo kamatnih stopa je optimalna vrednost koja niti koči privredu, niti je pregreva. Nakon što je inflacija u aprilu skočila na novi rekord evrozone od 7,4 odsto, što je daleko više od ciljanih dva procenta. Sve više zvaničnika ECB zalaže se za prvo povećanje kamatnih stopa u julu.

  • kaćica

    23.5.2022 #1 Author

    Kamata samo moze da raste nikako drugacije.

    Odgovori

  • IVAN

    23.5.2022 #2 Author

    Videcemo i to cudo.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    24.5.2022 #3 Author

    Nadajmo se da će tako i biti.

    Odgovori

  • EUfreedom

    24.5.2022 #4 Author

    Sad ce 145.000 korisnika hipotekarnih kredita u SRB da se „cesu“ i tamo gde ih ne svrbi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...