najveći britanski supermarket reaguje na sve veću inflaciju

Tesco povećava plate zaposlenima zbog rasta životnih troškova

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

7.4.2022 20:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Tesco povećava plate zaposlenima zbog rasta životnih troškova Tesco povećava plate zaposlenima zbog rasta životnih troškova
Kompanija Tesco Plc će povećati plate zaposlenima jer je Veliku Britaniju pogođena najgorom krizom troškova života u poslednjih nekoliko decenija usled rastuće inflacije. Najveći... Tesco povećava plate zaposlenima zbog rasta životnih troškova

Kompanija Tesco Plc će povećati plate zaposlenima jer je Veliku Britaniju pogođena najgorom krizom troškova života u poslednjih nekoliko decenija usled rastuće inflacije.

Najveći britanski supermarket saopštio je u četvrtak da će zaposleni koji rade u prodavnicama i skladištima od 24. jula primati platu po satu od 10,10 funti (13,21 dolara), što je skoro šest odsto više u odnosu na pre. Vozači kamiona, za kojima je velika potražnja kako online naručivanje namirnica raste, dobiće dodatnih 90 penija premije, čime se njihova satnica povećava na 11 funti, piše Bloomberg.

Povećana plata znači da će Tesco parirati rivalima Aldiju i Lidlu u plaćanju najbolje satnice za zaposlene u supermarketima, koje je vlada Ujedinjenog Kraljevstva odredila kao ključne radnike tokom pandemije.
Tesco takođe sada plaća više od svog najbližeg rivala, J Sainsbury Plc, koji u proseku plaća 10 funti na sat.

Sainsbury, drugi po veličini trgovinski lanac mešovitom robom u zemlji, suočava se sa zahtevom akcionara, uključujući HSBC Holdings Plc, da svim svojim zaposlenima isplati višu dnevnicu.

Teška kriza troškova života steže potrošačke budžete dok cene goriva, energije i hrane rastu. Zaposleni u supermarketima u Velikoj Britaniji su među onima koji su najteže pogođeni, a dve petine njih zarađuju ispod realne plate, a sve veći broj koristi „banke hrane“, prema Nezavisnoj mreži pomoći u hrani.

Tesco obično dogovara dvogodišnje ugovore o platama sa USDAW, sindikatom koji predstavlja radnike u prodavnicama, ali je rekao da će sledeće godine ponovo analizirati plate s obzirom na neizvesnost u ekonomiji.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...