Podizanje referentne kamatne stope donosi strateški preokret trenda jeftinog novca

Građane očekuje poskupljenje dinarskih gotovinskih kredita

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusu

7.4.2022 14:39 Autor: Marija Jovanović 28

Građane očekuje poskupljenje dinarskih gotovinskih kredita Građane očekuje poskupljenje dinarskih gotovinskih kredita
Podizanje referentne kamatne stope, nakon dugoročnog trenda smanjivanja, uticaće na poskupljenje određenih bankarskih proizvoda. Iako aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova, prema oceni Izvršnog odbora Narodne... Građane očekuje poskupljenje dinarskih gotovinskih kredita

Podizanje referentne kamatne stope, nakon dugoročnog trenda smanjivanja, uticaće na poskupljenje određenih bankarskih proizvoda. Iako aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova, prema oceni Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, neće značajnije uticati na privrednu aktivnost i privatnu potrošnju u našoj zemlji, čini se da je period „jeftinog“ novca ipak prošao.

Naime, zbog povećanih inflatornih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 1,5 odsto. Istovremeno, povećane su i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice Narodne banke Srbije – na 0,5 odsto, odnosno 2,5 procenata.

Odluku centralne banke profesor Beogradske bankarske akademije (BBA) Zoran Grubišić ocenjuje kao strateški, očekivani potez i preokret jednog dugoročnog trenda.

“Do sada se ipak referentna kamatna stopa spuštala od 2012. godine i došli smo do rekordnih jedan odsto. Znači, najniže zabeležena kamatna stopa, vrlo blizu one u evrozoni, koja je tu negde oko nule. Međutim, došlo je do preokreta usled svih inflacionih očekivanja, trendova, povišene inflacije i u praksi ECD-a i FED-a, što znači da je krenulo podizanje kamatnih stopa. Naša Narodna banka rekla je da će pratiti događaje, drugi je kvartal, a tada je negde i najavljeno da bi mogli da reaguju”, ističe naš sagovornik. 

Za 0,5 odsto skuplji dinarski krediti, kreditne kartice i dozvoljeni minus

Na pitanje šta povećanje referentne kamatne stope znači za građane, hoće li doći do podizanja kamata, skupljih kredita i drugih bankarskih proizvoda, Grubišić napominje da se to pre svega može osetiti kod dinarskih bankarskih proizvoda.

“Reč je o zaista maloj promeni koju će neki osetiti minimalno, a neki ni toliko. Ovih 50 bazičnih poena, odnosno 0,5 odsto, može da se oseti samo na dinarskim kreditima. Znači, oni koji imaju dinarske kreditne proizvode kod banaka, odnosno dinarske gotovinske kredite. Takođe, može da poskupi i kreditna kartica i dozvoljeni minus, ali to je za tih nekih 0,5 odsto najviše. Pri čemu banka uvek ima prostora da svojom poslovnom politikom i ne poskupi sve te proizvode, to jest da malo smanji svoju maržu”, ističe Grubišić.

Ukupna kamatna stopa, dodaje on, rezultat je bazične referentne kamatne stope koja je sada poskupela i marže koju banka gradi kao rezultat rizika koji kalkuliše.

Prema njegovom mišljenju, podizanje za 50 bazičnih poena, odnosno 0,5 odsto predstavlja najavu da ovaj trend može da se nastavi i u budućnosti.

“FED, recimo, ima pravilo da objavi unapred za celu godinu lančana podizanja na svakom kvartalu za po 0,25 odsto. Mi nemamo takvu praksu, Izvršni odbor naše centralne banke prati situaciju”, kaže on i dodaje da je akcenat više na strateškom preokretu trenda.

“Dakle, prvi put posle toliko pojeftinjenja koja su se dešavala u poslednjih sedam-osam godina, sada je prvi put novac poskupeo, što znači da mi prvi put imamo inflaciju preko ciljane, očekivane i da je nakon praćenja Narodna banka Srbije ipak rešila da prvi put podigne referentnu kamatnu stopu. To je dugoročno preokret trenda i može da se očekuje, ali ne mora da znači, da će i ubuduće biti takvih, blagih podizanja kamatnih stopa”, zaključuje profesor Grubišić.

Izvršni odbor NBS je konstatovao da je međugodišnja inflacija, koja je u februaru iznosila 8,8 odsto, i dalje u najvećoj meri bila vođena rastom cena hrane i energenata. Istovremeno, bazna inflacija je i dalje znatno niža od ukupne inflacije i u februaru je iznosila 4,4 odsto međugodišnje, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

“Prema poslednjoj aktuelnoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi u nastavku godine trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije približi centralnoj vrednosti cilja”, navode u Narodnoj banci Srbije.  

 • Ika

  7.4.2022 #1 Author

  Logican sled dogadjaja

  Odgovori

 • BOJANA

  7.4.2022 #2 Author

  Kad sve poskupljuje što ne bi i krediti.

  Odgovori

 • Emilija

  7.4.2022 #3 Author

  Sve ide gore

  Odgovori

 • DANA

  7.4.2022 #4 Author

  Malo po malo osetiće se kako nece

  Odgovori

 • TINA

  7.4.2022 #5 Author

  Nije nesto iznenadjujuce

  Odgovori

 • MADMAX

  7.4.2022 #6 Author

  Uvek po leđima naroda.

  Odgovori

 • MARIJANA

  7.4.2022 #7 Author

  Sve poskupljuje…

  Odgovori

 • DJORDJE1

  7.4.2022 #8 Author

  Samo da se narodu uzimaju pare, na ovaj ili onaj način…

  Odgovori

 • LUKA

  7.4.2022 #9 Author

  Bilo je za ocekivati

  Odgovori

 • Milovan94

  7.4.2022 #10 Author

  Samo sam čekao kada će i krediti da poskupe.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  7.4.2022 #11 Author

  NBS prati tržište u potpunosti.

  Odgovori

 • IVAN

  7.4.2022 #12 Author

  Idemo samo napred

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.4.2022 #13 Author

  To se vec desava u Veikoj Britaniji,Nemackoj,zasto ne bi kod nas?!!

  Odgovori

 • SANJA

  7.4.2022 #14 Author

  Cudim se cudu

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  7.4.2022 #15 Author

  Kredit – nužno zlo

  Odgovori

 • SNEZANA

  7.4.2022 #16 Author

  Krediti su uvek najskuplji

  Odgovori

 • SNEZANA

  7.4.2022 #17 Author

  Krediti na kraju najskuplje kostaju

  Odgovori

 • BRANA19

  8.4.2022 #18 Author

  Pa ovo je logicno… Sve je poskupelo

  Odgovori

 • NINO

  8.4.2022 #19 Author

  Nista novo. Ocekujem jednog dana, u skorije vreme, da procitam “ Gradjani od danas placaju vazduh na svakih sat vremena“

  Odgovori

 • Maša

  8.4.2022 #20 Author

  Ocekivano, idemo dalje

  Odgovori

 • Lelica

  8.4.2022 #21 Author

  Nista cudno,to je sve ocekivano bilo.

  Odgovori

 • NATI29

  10.4.2022 #22 Author

  Dokle vise da raste

  Odgovori

 • Milisavka

  10.4.2022 #23 Author

  Sve je poskupelo

  Odgovori

 • VANJA

  10.4.2022 #24 Author

  Vise se ne isplati da se uzme kredit!

  Odgovori

 • kaćica

  13.4.2022 #25 Author

  Svi imaju sigurne poslove i samo ce da dizu kredite.

  Odgovori

 • EVA57

  5.6.2022 #26 Author

  Dajte nešto inventivnije, čim nešto poskupi, pa makar i vazduh, prvo se isprse trgovci i odmah za njima bankari. Što se toliko plašite da nećete zaraditi isto, iako sve pada?

  Odgovori

 • MARE

  3.7.2022 #27 Author

  Sreca pa je mi je mogucnost zaduzivanja maksimalno iskoriscena

  Odgovori

 • BIJUTI27

  18.11.2023 #28 Author

  Potpuno očekivano

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...