Plate IT stručnjaka kroz prizmu sukoba u Ukrajini

Očekuje se rast cene programerskog sata u Srbiji

BiznisBolji posaoHi-techPoslovanje

2.4.2022 14:24 Autor: Marija Krsmanović 17

Očekuje se rast cene programerskog sata u Srbiji Očekuje se rast cene programerskog sata u Srbiji
Prošlo je nešto više od mesec dana od početka rusko-ukrajinskog sukoba, a posledice po globalnu ekonomiju, načetu pandemijom koja je u talasima stvarala nove... Očekuje se rast cene programerskog sata u Srbiji

Prošlo je nešto više od mesec dana od početka rusko-ukrajinskog sukoba, a posledice po globalnu ekonomiju, načetu pandemijom koja je u talasima stvarala nove uslove života i poslovanja, poprimaju sve veće razmere.

Ukrajina ima i te kako jak ICT sektor. Programeri i IT stručnjaci iz ove zemlje zaslužni su za nastanak aplikacija čije usluge mnogi od nas svakodnevno koriste, kao što su Grammarly i WhatsApp. Ukrajinski izvoz ICT usluga prošle godine dostigao je vrednost od 6,8 milijardi dolara, što je skok od 36 odsto u odnosu na 2020, navodi se na portalu Netokracija, koji se poziva na podatke iz izveštaja ukrajinske IT asocijacije.

S druge strane, Srbiji već neko vreme manjka radna snaga kada je u pitanju ovaj sektor. Na nedavno održanom Kopaonik biznis forumu osnivač kompanije Quantox Technology Vuk Popović naveo je da, zbog sukoba u Ukrajini, njegovo preduzeće, specijalizovano za softverski outsourcing, dobija i po 200 zahteva dnevno od drugih firmi u potrazi za IT stručnjacima.

Sve je više indikatora koji jasno ukazuju da sukob u Ukrajini utiče na rast potražnje za IT stručnjacima u Srbiji i regionu, a to su pre oko mesec dana predviđali i osnivač Netokracije Marko Mudrinić, novinar Marko Crnjanski i biznis developer Marko Tadić. Oni su tada, nešto više od nedelju dana nakon početka rusko-ukrajinskog rata, postavili jedno od važnih pitanja: “Hoće li zbog krize u Ukrajini i deficita radne snage doći do skoka cena IT usluga u Srbiji i zemljama poput Poljske, Rumunije, Mađarske i drugih?”

Upravo zbog toga, Marko Mudrinić za Biznis.rs govori o promenama koje su nastupile i tek treba da nastupe u našem IT, odnosno ICT sektoru.

Posmatrajući plate IT stručnjaka, Mudrinić navodi da nisu zabeležene drastične promene, ali da u ovom sektoru rast traje već dugi niz godina.

Sastanak i rad na laptopu
Foto: Unsplash.com

“Taj rast je primetan u protekle dve godine, pogotovo u doba pandemije. U tom periodu imamo jednu krivu koja eksponencijalno raste i ne verujem da će stati u dogledno vreme”, kaže on.

U tom pogledu u opticaju su različite cifre, pa se tako, prema podacima sa sajta Joberty, plate programera kreću od oko 700 do čak 8.000 evra, što je najviša navedena plata za poziciju softverskog inženjera. Približne podatke daje i sajt HelloWorld, gde se navode plate u rasponu od oko 800 do 7.500 evra. Prosek je, dakle, između 1.100 i 2.500, u zavisnosti od konkretne pozicije. Takođe, treba napomenuti da su priloženi podaci vezani za pozicije developera, inženjera i dizajnera u informaciono-tehnološkom sektoru.

Upitan za visoke brojke koje se neretko navode kada se govori o programerskim platama, Mudrinić napominje da treba imati u vidu da se te cifre uglavnom odnose na programere seniorskog statusa, odnosno na veoma specifične pozicije.

“Ove plate odnose se na jako mali broj programera koji su u industriji dugi niz godina. Ako pogledamo kolike su plate za pozicije juniora, mediora i početne seniorske plate, videćemo da su one značajno niže, ali i tu smo u protekle dve godine videli rast na tržištu rada”, navodi Mudrinić.

Uzimajući u obzir da se sve više govori o “odlivu mozgova” (brain drain), posebno kada su u pitanju IT eksperti i iz Rusije i iz Ukrajine i, sa druge strane, nedostatak stručnjaka u ovom polju u Srbiji, neminovno se postavlja pitanje da li će naša zemlja osetiti efekte migracija Rusa i Ukrajinaca. Mudrinić kaže da nezvanični podaci ukazuju na to da su neke kompanije i razvojni centri koji posluju u Srbiji već zaposlili neke od ruskih i ukrajinskih visokokvalifikovanih IT stručnjaka. A da li će uspeti da ih zadrže i nakon sukoba, to je već pitanje na koje se još ne zna odgovor.

Mudrinić smatra da bi neutralni stav naše zemlje u čitavoj situaciji, kao i drugi mudro odigrani potezi, mogli da dovedu do toga da privučemo više stručnjaka koji nam nedostaju u IT industriji, jer to je jedan od sektora u kome “ne samo da ima dovoljno posla za naše ljude, već počinjemo i da uvozimo radnu snagu”.

Osim toga, internacionalne kompanije koje su poslovale u Ukrajini sada vide Srbiju kao jednu od destinacija gde mogu da dovedu svoje zaposlene i da ih u ovom inicijalnom udaru sklone od sukoba, navodi Marko Mudrinić.

Deo ukrajinskih poslova stiže i u Srbiju

Kada je u pitanju outsourcing, odnosno angažmani sa stranim kompanijama, u domaćim IT firmama se situacija nije mnogo promenila.

“Ukrajina je veliko IT tržište. Zapošljavala je više od 250.000 ljudi u ovoj oblasti. Očekivano je da će se poslovi koje su dobijale ukrajinske firme vremenom preliti i na domaće kompanije. Samo što je krovno pitanje da li će srpske kompanije zbog veće potražnje biti primorane da podignu svoju cenu programerskog sata”, kaže Mudrinić i dodaje da će, ukoliko se sukob nastavi, do toga i doći.

 • STEFAN

  2.4.2022 #1 Author

  Za njih nema krize

  Odgovori

 • kaćica

  2.4.2022 #2 Author

  Pametno ulaganje👏

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  2.4.2022 #3 Author

  Baš tako, iz svega treba izvući najbolje.

  Odgovori

 • TINA

  2.4.2022 #4 Author

  Velika je potraznja za programerima

  Odgovori

 • VANJA

  2.4.2022 #5 Author

  Najisplatljiviji posao danas!

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.4.2022 #6 Author

  Najtrazeniji i najbolje placen posao…

  Odgovori

 • BOJANA

  2.4.2022 #7 Author

  Pametno 👏👏👏👏

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  2.4.2022 #8 Author

  Naisplativije zanimanje

  Odgovori

 • ZVE84

  2.4.2022 #9 Author

  IT sektor je definitivno posao budućnosti.

  Odgovori

  • VILENJAK

   3.4.2022 #10 Author

   Ali nije ni malo lagan posao! Treba da bude dobro plaćen!

   Odgovori

 • SANJA

  3.4.2022 #11 Author

  Tako treba u svakom sektoru,treba da shvate da ljude nece nista zadrzati nego posteno placeno njihovo znanje

  Odgovori

 • JANA

  3.4.2022 #12 Author

  Lepe vesti uvek lepo cuti ,treba nagraditi znanje podrzavam

  Odgovori

 • BRANA19

  3.4.2022 #13 Author

  Najplaćeniji posao …

  Odgovori

 • MARKO7

  3.4.2022 #14 Author

  Pa za njih nema zime iskreno!

  Odgovori

 • Milovan94

  3.4.2022 #15 Author

  I treba da raste. Cena sata za programera po meni je mala.

  Odgovori

 • Maša

  3.4.2022 #16 Author

  Mašala, nema za njih krize

  Odgovori

 • MARE

  21.8.2022 #17 Author

  Kao u onim klipovima , povisica posle dva dana .

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.