Predstavljen plan koji štiti glasačku moć osnivača e-commerce grupe

Kompanija Shopify najavila podelu akcija

Firme u fokusuHi-techU fokusuVesti

12.4.2022 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kompanija Shopify najavila podelu akcija Kompanija Shopify najavila podelu akcija
Kandska e-commerce grupa Shopify predložila je podelu akcija “10 za jedan” i predstavila plan kojim će zaštiti glasačku moć osnivača i generalnog direktora Tobija... Kompanija Shopify najavila podelu akcija

Kandska e-commerce grupa Shopify predložila je podelu akcija “10 za jedan” i predstavila plan kojim će zaštiti glasačku moć osnivača i generalnog direktora Tobija Lutkea (Tobi Lutke).

Plan koji je predočio upravni odbor kanadske kompanije mora da dobije odobrenje dve trećine njenih akcionara.

Shopify trenutno poseduje akcije A klase sa jednim glasom po komadu i akcije B klase sa 10 glasova po komadu. Samim tim, deoničari koji poseduju akcije B klase imaju oko 51 odsto glasačke moći, navodi se u saopštenju grupe, piše Financial Times.

Shopify je jedna od poslednjih tehnoloških kompanija koje su, nakon što su to učinili Amazon, Alphabet i Tesla, odlučili da podele akcije.

Podela akcija je uglavnom kozmetička i služi za umnožavanje ukupnog broja akcija i smanjenje vrednosti svake pojedinačne deonice. Međutim, ovaj potez omogućava da privuku više kompanija i maloprodajnih investitora.

“Zaokret ka digitalnom poslovanju je bio izražen u poslednje dve godine”, izjavio je vodeći nezavisni direktor grupe Robert Eš (Robert Ashe). Upravni odbor “pažljivo revidira vodeću strukturu kompanije Shopify kako bi se ona što bolje pozicionirala i bila u mogućnosti da iskoristi brojne prilike za rast i stvaranje vrednosti”, dodao je.

U okviru ove revizije Lutkeu će biti dodeljene neprenosive osnivačke akcije sa varijabilnim brojem glasova. U kombinaciji sa akcijama koje on, njegovi članovi porodice i najbliži saradnici imaju, ova odluka doneće mu 40 odsto akcija grupe.

Lutke će zadržati ovaj udeo osnivača dok god je na poziciji generalnog direktora, člana upravnog odbora ili konsultanta.

Pre zvaničnog otvaranja trgovanja akcije grupe Shopify porasle su za 1,5 odsto, pa se njima trgovalo po ceni od 612 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...