Proizvodnja nafte i gasa u kineskom predzeću povećana za 3,7 odsto

Kompanija Sinopec u prvom kvartalu ostvarila rast prihoda

Firme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusuVesti

27.4.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanija Sinopec u prvom kvartalu ostvarila rast prihoda Kompanija Sinopec u prvom kvartalu ostvarila rast prihoda
Najveća rafinerija nafte u Kini objavila je da je u prvom kvartalu imala povećanje profita i pored toga mogućnosti da novi talas korona virusa... Kompanija Sinopec u prvom kvartalu ostvarila rast prihoda

Najveća rafinerija nafte u Kini objavila je da je u prvom kvartalu imala povećanje profita i pored toga mogućnosti da novi talas korona virusa ograniči potražnju za gorivom.

Kompanija Sinopec je prijavila neto prihod od 23,3 milijarde juana, odnosno 3,6 milijardi dolara, što je povećanje od 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u berzanskoj dokumentaciji. Kineski naftni gigant, koji zvanično nosi ime China Petroleum & Chemical Corp, 2021. godine je zabeležio najbolju finansijsku godinu u prethodnoj deceniji, piše Bloomberg

Rafinerija, koja čini osnovu poslovanja ove korporacije, imala je u prvom kvartalu (od januara do marta) rast operativnog profita od 15 odsto, ali su njeni izgledi za dalji rast pomračeni zbog zatvaranja u Šangaju, uzrokovanih novim talasom korona virusa.

Stroga pravila u vezi sa putovanjima i zatvorene fabrike potkopale su transport goriva, a sve skuplje sirovine takođe utiču na smanjenje dobitaka kada su u pitanju rafinerije i hemijski sektor, kaže analitičar Bloomberg Intelligence Čia Čeng Čen (Chia Cheng Chen).

Kineske naftne firme u vlasništvu države imale su koristi od rasta cena sirove nafte i gasa, jer su povećale domaću proizvodnju kako bi ispunile zahteve vlade da se poveća energetska sigurnost.

Proizvodnja nafte i gasa u kompaniji Sinopec porasla je 3,7 odsto u prvom kvartalu, u poređenju sa rastom od četiri odsto u čitavoj Kini.

Nakon objave da će godišnja potrošnja firme biti rekordnih 198 milijardi juana, kapitalni izdaci u prvom tromesečju iznosili su 25,38 milijardi juana.

Na povećanje profita kompanije najviše je uticalo poslovanje vezano za prirodni gas, čija je proizvodnja porasla za 7,7 odsto, navodi se u dokumentaciji kineske kompanije.

  • TINA

    27.4.2022 #1 Author

    E pa bas lepo

    Odgovori

  • DJORDJE1

    27.4.2022 #2 Author

    Nije ni čudo kad je naglo porasla potražnja za naftom zbog trenutne situacije između Rusije i Ukrajine.

    Odgovori

  • Emilija

    28.4.2022 #3 Author

    Porasla je i potraznja za naftom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...