uprkos zatvaranju u poslednjim nedeljama

U prvom tromesečju ove godine trgovinski promet Šangaja 160 milijardi dolara

SvetVesti

20.4.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U prvom tromesečju ove godine trgovinski promet Šangaja 160 milijardi dolara U prvom tromesečju ove godine trgovinski promet Šangaja 160 milijardi dolara
Spoljna trgovina u Šangaju dostigla je 1,01 bilion juana (oko 160 milijardi američkih dolara) u prvom kvartalu 2022. godine, saopštila je Kineska medijska grupa (CMG). Ta... U prvom tromesečju ove godine trgovinski promet Šangaja 160 milijardi dolara

Spoljna trgovina u Šangaju dostigla je 1,01 bilion juana (oko 160 milijardi američkih dolara) u prvom kvartalu 2022. godine, saopštila je Kineska medijska grupa (CMG).

Ta vrednost, po podacima Šangajske carine, predstavlja povećanje od 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupnog obima trgovine, izvoz je porastao za 23,8 odsto, odnosno na godišnjem nivou na 413,5 milijardi juana, dok je uvoz povećan za 8,9 odsto, na 594,4 milijarde juana, prenosi Beta.

Mašinski i električni proizvodi su činili 68,7 odsto gradskog izvoza u tom periodu, dok je izvoz automobila, mobilnih telefona, litijum-jonskih baterija i radno intenzivnih proizvoda zabeležio rast.

Visokotehnološki proizvodi su bili glavni uvozni proizvodi Šangaja tokom tog perioda.

Najveći trgovinski partner grada od 27 miliona stanovnika i najveće luke na svetu u prvom kvartalu bila je Evropska unija, sa ukupnim obimom trgovine od 196,2 milijarde juana.

Međutim, najveći kineski grad psolednjih mesec dana suočava se sa novim zatvaranjem zbog pandemije korona virusa, zbog čega je u međuvremenu došlo do novih zastoja u isporukama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...