Druga ekonomija sveta nastavila rast u 2022. godini

BDP Kine ojačao za 4,8 odsto u prvom kvartalu

SvetVesti

18.4.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BDP Kine ojačao za 4,8 odsto u prvom kvartalu BDP Kine ojačao za 4,8 odsto u prvom kvartalu
Kineska ekonomija razvijala se u prvom kvartalu tekuće godine brže nego što se očekivalo, ali zvanični podaci otkrili su nedavno smanjenje potrošačke aktivnosti usled... BDP Kine ojačao za 4,8 odsto u prvom kvartalu

Kineska ekonomija razvijala se u prvom kvartalu tekuće godine brže nego što se očekivalo, ali zvanični podaci otkrili su nedavno smanjenje potrošačke aktivnosti usled mera zaključavanja zbog suzbijanja širenja virusa Covid-19, što je zamaglilo izglede ekonomskog rasta.

BDP Kine porastao je u prvom tromesečju za 4,8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Na kvartalnoj osnovi BDP je porastao za 1,3 procenta. Prema predviđanjima analitičara očekivalo se da će rast BDP na godišnjem nivou biti 4,4 odsto, a na kvartalnom 0,6 odsto, prenosi Financial Times.

Maloprodaja, kao pokazatelj aktivnosti potrošača, opala je za 3,5 odsto u martu u odnosu na mart prošle godine, a to je prvi pad potrošnje od jula 2020. godine. Istovremeno, stopa nezaposlenosti porasla je na 5,8 odsto, što je najviši nivo od maja 2020. godine.


Za razliku od slabljenja potrošnje, industrijska proizvodnja porasla je u martu za pet odsto na godišnjem nivou. Investicije u osnovna sredstva porasle su za 9,3 procenta u prva tri meseca 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Kineski Nacionalni biro za statistiku ocenio je da je „funkcionisanje privrede generalno stabilno“, ali da su česta širenja virusa Covid-19, kao i da je „sve teže i složenije međunarodno okruženje“. „Zemlja se suočava sa ponavljajućim talasima pandemije na mnogim mestima i njen uticaj na ekonomiju se povećava“, navodi Biro.

Ekonomski podaci za prva tri meseca ne obuhvataju pun obim nedavnih događaja u Šangaju, koji je krajem marta uveden u najstrože zatvaranje od početka pandemije. Stručnjaci navode da povećanje BDP u prvom kvartalu „uglavnom odražava rast u januaru i februaru, pre slabljenja ekonomskih aktivnosti u martu“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...