Problemi u globalnim lancima snabdevanja se nastavljaju, I produbljuju

Širenje virusa po kineskim lukama stvara dodatna kašnjenja

SvetVesti

13.1.2022 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Širenje virusa po kineskim lukama stvara dodatna kašnjenja Širenje virusa po kineskim lukama stvara dodatna kašnjenja
Transportni brodovi prepuni robe izazivaju sve veće zagušenje u najvećoj svetskoj luci za kontejnere, Šangaju. Međutim, špeditori su obustavili neke transportne usluge u blizini... Širenje virusa po kineskim lukama stvara dodatna kašnjenja

Transportni brodovi prepuni robe izazivaju sve veće zagušenje u najvećoj svetskoj luci za kontejnere, Šangaju. Međutim, špeditori su obustavili neke transportne usluge u blizini luke nakon izbijanja virusa Covid-19, kako bi izbegli kašnjenja, a deo brodova se odatle preusmeravaju ka Sjamenu na jugu.

Ta skretanja doprinose novom talasu zagušenja sa kojima se suočavaju kineske luke, jer se sve veći broj gradova suočava sa povećanim brojem zaraženih. Strogo testiranje radnika u lukama i kamiondžija uoči praznika lunarne Nove godine krajem ovog meseca dodatno naglašava ionako zategnute lance snabdevanja dok pandemija ulazi u svoju treću godinu, piše Bloomberg.

U tehnološkom centru zemlje u Šenženu, na jugu, testiranje stanovnika i kamiondžija da bi se zaustavila epidemija za posledicu takođe ima formiranje novog reda brodova u luci.

To je dovelo do toga da terminal Šekou u Šenženu počne da ograničava prijem robe, što znači da se puni kontejneri od petka mogu transportovati samo tri dana pre nego što brodovi stignu, što predstavlja novi problem, kako trgovcima, tako i lučkim radnicima.

U međuvremenu, severni kineski grad Tjenđin naredio je radnicima da uzmu poludnevnu pauzu za testiranje na Covid-19, jer zvaničnici pokušavaju da obuzdaju varijantu omikron. Kapacitet kamiona koji se propušta procenjen je na polovinu uobičajenog nivoa, a vozači moraju da se svakodnevno testiraju pre ulaska u luku.

Novi talas pandemije se proširio i na lučki grad Dalian, a dve osobe koje su tamo doputovale iz Tjenđina potvrdile su da imaju omikronsku varijantu.

Priliv brodova u Šangaj odložio je raspored plovidbe kontejnerskih brodova za oko nedelju dana. Ta kašnjenja bi se tada mogla proširiti na već zaostale pristupe u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Problem zagušenja luka nastaviće da utiče na cikluse obnavljanja zaliha u ovom tromesečju, zajedno sa širenjem omikrona i predstojećim zatvaranjem zbog proslave Nove godine po lunarnom kalendaru u Kini, piše Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...