Marko Čadež poziva na učešće u javnoj raspravi

Kompanije da se uključe u izmene u rudarstvu

Vesti

2.2.2021 10:36 Autor: Julijana Vincan 0

Kompanije da se uključe u izmene u rudarstvu Kompanije da se uključe u izmene u rudarstvu
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je preduzeća u Srbiji da se aktivno uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o rudarstvu i... Kompanije da se uključe u izmene u rudarstvu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je preduzeća u Srbiji da se aktivno uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kako bi svojim predlozima učinili da ovaj zakon bude u funkciji privrede.

„U sektoru rudarstva radi oko 2.000 kompanija koje imaju godišnji prihod od oko 9,5 milijardi evra i one treba da se čuju. Zato je važno da se privreda uključi u javnu raspravu, da vidimo koja su to rešenja koja su dobra, ali i da vidimo gde predlog još može da se poboljša, naročito kada govorimo o predvidivosti poslovanja u Republici Srbiji i pitanjima eksploatacije i dozvole za eksploataciju“, izjavio je Čadež i posebno istakao novine u zakonu poput „E rudarstva“, koji će ubrzati izdavanje potrebnih dozvola.

On je zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović učestvovao u javnoj raspravi o ovom zakonu u Privrednoj komori Srbije i dodao da uz rudarstvo i preradu rude treba da razmišljamo o tome kako da investicije u rudarstvo iskoristimo za naše proizvodne i prerađivačke kapacitete.

„Ako govorimo o litijumu, treba da već sada planiramo, a imamo zainteresovane za izgradnju fabrika litijumskih baterija, jer je reč o strateškim stvarima za našu privredu“, rekao je Čadež.

Marko Cadez, predsednik Privredne komore Srbije
Foto: Tanjug

Mihajlovićeva je navela prednosti izmena ovog zakona dodajući da na teritoriji Srbije ima rudnih rezervi u vrednosti od 200 milijardi dolara. Ona je istakla i predlog novih procedura za izdavanje dozvola za geološka istraživanja i najavila osnivanje rudarsko-geološke komore.

„Zatražićemo povećanje iznosa rudne rente“, otkrila je nedavno u razgovoru za Biznis.rs ministarka rudarstva i energetike, i objasnila da je visina rudne rente definisana Zakonom o utvrđivanju naknada za korišćenje javnih dobara, za koju je nadležno Ministarstvo finansija.

Foto: Long Beach Concrete Service

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...