Najpogođeniji su proizvodnja i uslužna delatnost

Kompanije u Britaniji ne mogu da pronađu radnike uprkos povećanju plata

BiznisSvetU fokusuVesti

14.10.2021 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanije u Britaniji ne mogu da pronađu radnike uprkos povećanju plata Kompanije u Britaniji ne mogu da pronađu radnike uprkos povećanju plata
Prema istraživanju o radnoj snazi u Velikoj Britaniji, osam od 10 kompanija nije uspelo da pronađe radnike, uprkos činjenici što su povećale plate. Procenat... Kompanije u Britaniji ne mogu da pronađu radnike uprkos povećanju plata

Prema istraživanju o radnoj snazi u Velikoj Britaniji, osam od 10 kompanija nije uspelo da pronađe radnike, uprkos činjenici što su povećale plate.

Procenat radnji koje ne mogu da pronađu radnika je naglo porastao u poslednja tri meseca, a situacija je najlošija u ugostiteljstvu, gde je čak 92 odsto firmi prijavilo poteškoće u zapošljavanju radnika.

Šefica jedne lobi grupe Džejn Greton (Jane Gretton) istakla je da se situacija kada je reč o radnoj snazi pogoršava.

„Jasno je da je sve više deficitarnog osoblja, što na negativan način utiče na rast proizvođača i uslužnih preduzeća“, dodajući da će situacija biti još gora ukoliko vlada ne preduzme neophodne korake. Ukoliko se nastavi negativan trend, on će najviše pogoditi potrošače kojima neki proizvodi ili usluge neće biti dovoljni za podmirenje potreba, piše Bloomberg.

Ispitivanjem 5.600 kompanija zaključeno je da su mnoge od njih povećale plate kako bi privukle investitore. Međutim, to za sada nije urodilo plodom. Sve ovo za posledicu ima povećanje cena koje stvaraju pritisak na centralnu banku da poveća kamatne stope kako bi smirila inflaciju.

Inače, problem je posledica pandemije, ali i Bregzita, jer je sada daleko manje radnika iz inostranstva koji su popunjavali pomenuta mesta pre izlaska Britanije iz Evropske unije, te će jedno od mogućih rešenja biti izdavanje jednokratnih radnih viza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...