Razgovori o novim poslovima

Konferencija o saradnji Srbije i kineske provincije Šandong okupila 130 firmi

PoslovanjeU fokusuVesti

10.9.2024 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Konferencija o saradnji Srbije i kineske provincije Šandong okupila 130 firmi Konferencija o saradnji Srbije i kineske provincije Šandong okupila 130 firmi
Konferencija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i razmeni kineske provincije Šandong i Srbije je u Beogradu okupila predstavnike više od 130 kompanija s obe... Konferencija o saradnji Srbije i kineske provincije Šandong okupila 130 firmi

Konferencija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i razmeni kineske provincije Šandong i Srbije je u Beogradu okupila predstavnike više od 130 kompanija s obe strane koji su razgovarali ili o novim poslovima ili o nastavku saradnje.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić je na otvaranju konferencije u Sava centru kazao da je „Kina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu“, prenosi Beta.

„Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, jedan je od pokazatelja uspešnog dijaloga i partnerstva dve zemlje“, a današnja konferencija „još jedan korak u pravom smeru kada se govori o privrednoj, političkoj i kulturnoj saradnji“, istakao je on.

Naveo je da je BDP Šandonga, treće po razvijenosti provincije u Kini i jednog od najrazvijenijih regiona u svetu, prošle godine bio 1.300 milijardi dolara.

„Prilika je da Srbija uspostavi saradnju sa jednom od najznačajnijih kineskih provincija kako bi se unapredila privredna saradnja, ali i ojačala investiciona atmosfera u Srbiji“, kazao je Ristić.

Rekao je i da je „Srbija uspela da se nametne kao jedan od najpouzdanijih partnera Kine u Evropi“, što „govori o referencama i ugledu koje Srbija ima i u Kini, ali i drugde u Aziji“.

Rukovodilac Centra Privredne komore Srbije za Aziju, Rusiju i Zajednicu nezavisnih država, Jovana Majstorović, kazala je da se za poslovne susrete na današnjoj konferenciji prijavilo 80 domaćih kompanija i 50 iz Kine, i da su najzastupljeniji sektori metalske i farmaceutske industrije, poljoprivreda, hemijska industrija.

„Dobro je što među kinesim kompanijma ima onih koje žele da ponude svoje proizvode i tehnologije, a istovremeno žele da se upoznaju s proizvodima i tehnologijama koje mi imamo u ovim industrijama“, kazala je ona.

Rekla je da je u prvoj polovini ove godine izvoz iz Srbije u Kinu bio 950 miliona dolara, a uvoz nešto veći od dve milijarde dolara, te je pokrivenost uvoza izvozom bila 35 odsto. Pošto je od 1. jula na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije, pokušače se da se taj trgovinski balans uskladi, rekla je Majstorović.

Navela je da je prošle godine ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila oko šest milijardi dolara.

Majstorović je istakla da najveći potencijali za izvoz iz Srbije u Kinu imaju prehrambeni i poljoprivredni proizvodi i navela alkoholna pića, konditorske proizvode, mesne prerađevine, med, suve šljive.

Foto: Unsplash.com

Predstavnica PKS-a je rekla da očekuje potpisivanje novih protokola koji će omogućiti izvoz u Kinu još nekih konkurentnih proizvoda iz Srbije.

Državni sekretar Ministarstva trgovine Srbije Stevan Nikčević je kazao da je Kina od 2014. do 2023. uložila u Srbiju više od šest milijardi dolara, što je svrstava u red najvećih investitora.

Govoreći o Sporazumu o slobodnoj trgovini rekao je da će se „fazno izvršiti liberalizacija 90 odsto naše robne razmene, a od početka stupanja na snagu sporazume, ove godine, već je liberalizovano trgovina za više od 60 odsto proizvoda“.

Nikčević je rekao da se s kompanijama iz Šandonga gradi auto-put Beograd-Zrenjanjin-Novi Sad i brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev je podsetio da Srbiju i Kinu povezuje nekoliko avio-linija, železnička kargo-linija, rekordan broj infrastrukturnih projekata u Srbiji.

„Za nešto manje od dve godine kineski investitori su u Srbiji povećali broj novih radnih mersta za skoro petinu, pa danas zapošljavaju oko 31.000 radnika, od čega 45 odsto odnosi na auto-industriju“, kazao je Kozarev.

On smatra i da će otvaranje Šandong centra kinesko-evropske brze železnice u Inđiji doprineti daljem regionalnom saobraćajno-logističkom umrežavanju i podstaći dolazak novih kineskih investora iz provincije Šandong u Srbiju, te da će Šandong kao tržište za poljoprivredne proizvode Srbije, imati značajnu ulogu.

Kozarev je pozvao kineske privrednice da se uključe u pripremu specijalizovane svetske izložbe „EXPO 2027″ u Beogradu i da budu učesnici na njoj.

Na otvaranju su govorili i predsednik Stalnog komiteta Narodnog kongresa provincije Šandong Lin Vu i ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Na skupu su potpisani memorandumi o saradnji komapnija iz dveju zemalja, predstavljeni su investicioni potencijal Srbije i strategija industrijskog razvoja, potencijali poljoprivrede, prerađivačka industrija i industrijska digitalizacija u Šandongu.

Posle konferencije priređeni su poslovni sastanci B2B privrednika iz dveju zemalja.

Kineske kompanije iz provincije Šandong su svoje proizvode predstavile izložbom „Izvanredan Šandong“ u holu Centra Sava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.