KORAK KA ZDRAVIJOJ ŽIVOTNOJ SREDINI Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B

EkologijaInvesticijeIzdvajamoNovacSrbijaU fokusuVesti

1.12.2020 14:31 Autor: Ljiljana Begović 0

KORAK KA ZDRAVIJOJ ŽIVOTNOJ SREDINI Počela  gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B KORAK KA ZDRAVIJOJ ŽIVOTNOJ SREDINI Počela  gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović položila je kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu Nikola Tesla... KORAK KA ZDRAVIJOJ ŽIVOTNOJ SREDINI Počela  gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović položila je kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu Nikola Tesla B i istakla da je to veoma važan projekat za zdraviju životnu sredinu.

Rok za završetak projekta vrednog 210,8 miliona evra i preuzimanje postrojenja od strane EPS je predviđen u martu 2024. godine.

Mihajlović je poručila da mora više novca da se ulaže  u zaštitu životne sredine kako bi mogli da imamo dovoljno struje. „Energetska bezbednost je jednaka ekološkoj bezbednosti“, istakla je Mihajlović.

Mihajlović je položila kamen temeljac zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović i v.d. generalnog direktora EPS Miloradom Grčićem.

Izduvni gasovi iz termo elektrane
Foto: Pixabay.com

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsetila da je prošle godine počela gradnja na postrojenju TENT A i naglasila da će ta dva postrojenja značajno utiucati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa standardima EU.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3000 mg/Nm kubnih i njihovo svođenje na nivo od 130 mg/Nm kubnih.

Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu se sa sadašnjih 50 mg/Nm kubnih smanjuje na ispod 10 mg/Nm kubnih.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...