KORAK PO KORAK DO USPEŠNOG BIZNISA Posle ideje i razrade sledi registracija strartapa u APR

BiznisBolji posaoMoja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

21.12.2020 13:36 Autor: Julijana Vincan 0

KORAK PO KORAK DO USPEŠNOG BIZNISA Posle ideje i razrade sledi registracija strartapa u APR KORAK PO KORAK DO USPEŠNOG BIZNISA Posle ideje i razrade sledi registracija strartapa u APR
Nakon što smo objasnili koji su prvi koraci za sve početnike u poslovanju, kako bi se te poslovne aktivnosti uspešno obavljale, neophodno je da... KORAK PO KORAK DO USPEŠNOG BIZNISA Posle ideje i razrade sledi registracija strartapa u APR

Nakon što smo objasnili koji su prvi koraci za sve početnike u poslovanju, kako bi se te poslovne aktivnosti uspešno obavljale, neophodno je da se izvrši registracija privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre.

„U skladu sa Zakonom o privrednim društvima mogući su sledeći oblici organizovanja privrednih subjekata: Društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO); Akcionarsko društvo (AD); Ortačko društvo (OD); Komanditno društvo (KD); Preduzetnik. Odabir oblika organizovanja privrednog društva potrebno je izabrati u skladu sa ciljevima poslovanja projektovanim u poslovnom planu“, objašnjavaju iz Privredne komore Srbije za Biznis.rs.

Rad u kancelariji
Foto: Pixabay.com

Postupak registracije pokreće se podnošenjem registracione prijave Agenciji, a prijava se podnosi na propisanom obrascu Jedinstvena registraciona prijava osnivanja  pravnih lica i drugih subjekata i registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (JRPPS), pri čemu je potrebno izabrati odgovarajući obrazac u zavisnosti od pravne forme subjekta koji se osniva.

U slučaju registracije preduzetnika, propisana dokumentacija za registraciju je:

  • jedinstvena registraciona prijava osnivanja preduzetnika sa unetim relevantnim podacima, koja se preuzima sa sajta APR;
  • dokaz o identitetu preduzetnika (fotokopija lične karte ili pasoša);
  • dokaz o uplati naknade za registraciju;
  • ukoliko se registruje za obavlјanje delatnosti za koju se traži prethodna dozvola, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa kao uslov za registraciju, potrebno je dostaviti i odgovarajuću dozvolu, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa u originalu ili overenoj kopiji.

“Registracijom u APR dobija se Matični broj privrednog subjekta, a od 6. maja 2009. godine na istom mestu dobija se i Poreski identifikacioni  broj (PIB). Za dodelu Matičnog broja ne podnosi se poseban zahtev, već se uz zahtev za registraciju podnosi samo dokaz – uplatnica o izvršenoj naknadi za dodelu matičnog broja”, ističu u PKS.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Nakon dobijanja PIB, preduzetnik je dužan da otvori dinarski, i ukoliko želi, odnosno, ukoliko planira transakcije i poslove sa inostranim klijentima, i devizni račun u bilo kojoj poslovnoj banci po svom izboru.

“Banke, zavisno od svoje poslovne politike, propisuju obaveznu dokumentaciju za otvaranje poslobnog dinarskog i deviznog računa, a to je ona dokumentacija koja je pribavlјena u prethodno navedenim fazama (rešenje o osnivanju preduzetnika, potvrde o dodeli PIB, OP obrazac)”, objasnili su naši sagovornici.

Saznajte nešto više o tome kako su naši ljudi prvo počeli da proizvode olovke i bojice od recikliranih materijala i sada vode uspešan biznis.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...