KORONA SMANJILA ODLIV RADNE SNAGE IZ BIH Procedure za odlazak komplikovanije

BiznisBolji posaoRegionVesti

13.1.2021 09:07 Autor: Marija Jovanović 0

KORONA SMANJILA ODLIV RADNE SNAGE IZ BIH Procedure za odlazak komplikovanije KORONA SMANJILA ODLIV RADNE SNAGE IZ BIH Procedure za odlazak komplikovanije
Pandemija korona virusa prepolovila je odlazak radne snage iz BiH. Zaključno sa 30. novembrom 2020. u Agenciji za rad i zapošljavanje posredovali su u... KORONA SMANJILA ODLIV RADNE SNAGE IZ BIH Procedure za odlazak komplikovanije

Pandemija korona virusa prepolovila je odlazak radne snage iz BiH. Zaključno sa 30. novembrom 2020. u Agenciji za rad i zapošljavanje posredovali su u zapošljavanju 6.618 radnika u Sloveniji, što je za 50 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

„Zaključno sa 25. decembrom 2020. u Nemačkoj smo posredovali u zapošljavanju 533 radnika, što je za 25 odsto manje nego u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je za portal Buka Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću i informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Foto: Pixabay.com

Iako smo i dalje suočeni sa pandemijom, zanimanje radnika za odlazak u inostranstvo i dalje postoji, ali su i procedure za taj korak sada malo duže.

„Što se tiče pandemije, ambasade prilikom izdavanja radnih viza daju sve informacije vezane za uslove ulaska i boravka u državama, a vezano za pandemiju, dok mi dajemo standardne informacije vezane za tržište rada i načine zaštite prava radnika ako bude potrebe“, objašnjava Pupić i dodaje da će, prema sadašnjim pokazateljima, stanje u prvoj polovini 2021. ostati nepromenjeno.

BiH je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika, pokazuju podaci iz ankete o radnoj snazi koju objavljuje Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...