KORONA USPORILA KREDITIRANJA PRIVREDE U BIH Opreznija politika banaka zbog povećanog rizika poslovanja

RegionVesti

27.12.2020 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

KORONA USPORILA KREDITIRANJA PRIVREDE U BIH Opreznija politika banaka zbog povećanog rizika poslovanja KORONA USPORILA KREDITIRANJA PRIVREDE U BIH Opreznija politika banaka zbog povećanog rizika poslovanja
Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini (BIH) beleži značajno usporavanje pod uticajam korona krize, a zabrinjavajući je pad kreditiranja privrede, navodi se u podacima... KORONA USPORILA KREDITIRANJA PRIVREDE U BIH Opreznija politika banaka zbog povećanog rizika poslovanja

Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini (BIH) beleži značajno usporavanje pod uticajam korona krize, a zabrinjavajući je pad kreditiranja privrede, navodi se u podacima Centralne banke BIH

Ukupni krediti komercijalnih banaka u BiH u oktobru iznosili su 20,4 miijarde konvertibilnih maraka (KM) i za 120 miliona KM ili 0,6 odsto su manji nego istom periodu prethodne godine, prenosi indikator.ba.

Primetna je tendencija usdporavanja kreditiranja privrede, dok kreditiranje stanovništva ima trend blagog oporavka.

Dvojica poslovnih ljudi se rukuju
Foto: Pixabay.com

Tako su ukupni krediti odobreni stanovništvu u oktobru ove godine iznosila 9,94 milijarde KM i za 36 miliona KM ili 0,3 odsto su veći nego u martu ove godine. U odnosu na oktobar 2019. godine veći su za 0,25 procenata.

Istovremeno, trend kreditiranja privrede je opadajući. U oktobru su ukupni krediti nefinansijskim privatnim preduzećima iznosili 8,62 milijarde KM u odnosu na isti period prošle godine, kada su bili 8,95 milijardi, zabeležili su pad od 3,7 odsto.

U odnosu na mart ove godine krediti preduzećima manji su za oko 120 miliona KM ili za oko 2,5 odsto.

Na pad obima kredita koji je najuočljiviji kod sektora nefinansijskih preduzeća je uticala i opreznija kreditna politika banaka zbog rasta rizika poslovanja, ali i faktori na strani tražnje za kreditima, a uticaj na kreditnu politiku banaka su imali i moratorijum, kao i relativno visok nivo loših kredita, navodi Centralna banka BIH.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...