Najveći poznati triceratops biće izložen pre aukcije

Kosti „Velikog Džona“ mogu da dostignu cenu od 1,5 miliona evra

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

2.9.2021 19:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kosti „Velikog Džona“ mogu da dostignu cenu od 1,5 miliona evra Kosti „Velikog Džona“ mogu da dostignu cenu od 1,5 miliona evra
U svoje vreme, pre otprilike 66 miliona godina, triceratops sa svojom specifičnom „koštanom kragnom“ i tri napadačka roga bio je jedan od najopasnijih i... Kosti „Velikog Džona“ mogu da dostignu cenu od 1,5 miliona evra

U svoje vreme, pre otprilike 66 miliona godina, triceratops sa svojom specifičnom „koštanom kragnom“ i tri napadačka roga bio je jedan od najopasnijih i zastrašujućih dinosaurusa. Sada su ostaci jednog od  biljojeda iz doba jure izloženi u Parizu, pre aukcije zakazane u oktobru.

Veliki Džon (Big John), kako je dinosaurus dobio ime, imao je „koštanu kragnu“ i kosti dužine 2,62 metra, širine dva metra i težine više od 700 kg, dva velika roga koji su viši od metar i 200 drugih različitih kostiju, koje su mukotrpno sastavljene, piše The Guradian .

Živeo je na Laramidiji, ostrvskom kontinentu koje se prostiralo od današnje Aljaske do Meksika, a uginuo je u drevnoj poplavnoj ravnici, koja je danas poznata kao geološka formacija Hell Creek u Južnoj Dakoti. Kako je ravnica sastavljena od taloga bez biološke aktivnosti, Veliki Džon je uglavnom fosilizovan i očuvan.

Kosti su otkrivene u maju 2014. godine, a iskopavanje je završeno više od godinu dana kasnije. Ponovo su sastavljene u Italiji u radionici Zoic, od strane specijalista za restauraciju praistorijskih kostura. Otvor na okovratniku sugeriše da je dinosaurus povređen u borbi sa drugim triceratopsom, verovatno u odbrani teritorije ili partnera.

 „Veliki Džon je preko 60 odsto kompletan, i sa 75 odsto potpune lobanje predstavlja čudo prirode i umetničko delo“, istakao je portparol aukcionara Aleksandre Gikuelo (Alexandre Giquello).

Paleontolog koji je nadgledao rekonstituciju Velikog Džona, Jakopo Brijano (Iacopo Briano),  istakao je da je kostur pet do10 odsto veći od bilo kog drugog triceratopsa do sada. „To je remek -delo“, saopštio  je Briano za radio FranceInter i dodao:  „U svetu postoji dosta lobanja triceratopsa, ali vrlo malo njih je potpuno.“

Gikuelo je napomenuo da bi takav kostur bio zanimljiv samo za desetak kupaca širom sveta. „Na svakoj aukciji vidimo nove profile kupaca. Videli smo vlasnike neobičnih mesta, koji žele da ulažu kako bi privukli kupce. Postoje i ljudi koji se strastveno bave naukom i paleontologijom. Često su prilično mladi, dolaze iz novih tehnologija, oni su zapravo generacija „Parka iz doba Jure“, gledali su filmove i bili uronjeni u ovu holivudsku mitologiju “, navodi on.

Stručnjaci kažu da je potražnja za kosturima dinosaurusa i dalje velika i da povećava cene, uprkos finansijskoj krizi muzeja i istraživačkih centara, koji često nisu u mogućnosti da prikupe sredstva.

Prošlog oktobra, retki kostur alosaurusa, jedan od najstarijih dinosaurusa, za koga se smatra da je bio „deda“ strašnog tireksa, prodat je u Parizu anonimnom kupcu za nešto više od tri miliona evra, što je dvostruko više od procene.

Očekuje se da će Veliki Džon, dugačak osam metara, dovesti do zarade od 1,5 miliona evra kada 21. oktobra ode aukcijskoj kući Drouot u okviru godišnje prodaje Naturalia. Ovaj muzejski primerak može se videti između 16. septembra i 15. oktobra na adresi 13 rue des Archives u gradskoj četvrti Marais, piše The Guardian.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...