Velika šteta, ali daleko manja od one koju je ostavila Katrina pre 16 godina

Uragan Ida će koštati osiguravajuće kuće najmanje 18 milijardi dolara

NovacOsiguranjeSvetU fokusuVesti

2.9.2021 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uragan Ida će koštati osiguravajuće kuće najmanje 18 milijardi dolara Uragan Ida će koštati osiguravajuće kuće najmanje 18 milijardi dolara
Predviđa se da će šteta koju je izazvao uragan Ida koštati osiguravajuće kuće oko 18 milijardi dolara na ime isplate obeštećenja osiguranicima u SAD... Uragan Ida će koštati osiguravajuće kuće najmanje 18 milijardi dolara

Predviđa se da će šteta koju je izazvao uragan Ida koštati osiguravajuće kuće oko 18 milijardi dolara na ime isplate obeštećenja osiguranicima u SAD i na Karibima, prema podacima proceniteljske kompanije Karen Clark & Co.

Ovaj iznos je blizu donjeg praga preliminarnih računica o šteti, koje su eksperti za osiguranje objavili dok je ciklon još uvek harao zemljom ranije ove nedelje, i predstavlja prvu procenu jedne od vodećih kompanija u sektoru risk-modelinga.

Prema navodima kompanije, samo 40 miliona dolara osiguranja od štete odnosilo bi se na Karibe, a ostatak na štetu koju je uragan naneo u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Russia Today.

Ida je u nedelju pogodila američku saveznu državu Luizijanu kao uragan četvrte kategorije, s udarima vetra brzine do 240 km/h i olujnom kišom koja je poplavila obalu Meksičkog zaliva, nastavljajući da se kreće sve do Nju Orleansa i dalje.

Prema prethodnim projekcijama, procenjivalo se da će šteta od uragana koštati osiguravače do 30 milijardi dolara, a možda i više zbog rastućih cena drvne građe i radne snage usled pandemije virusa Covid-19.

Stručnjaci ističu, ipak, da će sveobuhvatne procene štete i dalje biti daleko manje od 87 milijardi dolara, koliko su osiguranici potraživali na ime štete od uragana Katrina 2005. godine.

Prognoza Karen Clark & Co. obuhvata osigurane privatne stambene, komercijalne, industrijske objekte i automobile, ali ne i čamce, nekretnine na moru ili gubitke koji potpadaju pod američki Nacionalni program osiguranja od poplava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...