UEFA OBJAVILA IZVEŠTAJ O STANJU U KLUBOVIMA POSLE DVE SEZONE RADA U PANDEMIJSKIM USLOVIMA

Kovid kriza košta evropske fudbalske klubove 8,7 milijardi evra

AnalizaEUU fokusuVesti

21.5.2021 22:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kovid kriza košta evropske fudbalske klubove 8,7 milijardi evra Kovid kriza košta evropske fudbalske klubove 8,7 milijardi evra
Očekuje se da će korona kriza koštati evropske fudbalske klubove više od osam milijardi evra, navodi se u upravo objavljenom izveštaju UEFA. Opisujući stanje... Kovid kriza košta evropske fudbalske klubove 8,7 milijardi evra

Očekuje se da će korona kriza koštati evropske fudbalske klubove više od osam milijardi evra, navodi se u upravo objavljenom izveštaju UEFA.

Opisujući stanje u fudbalu, koji je, prema procenama iz izveštaja “zaustavio svoju trku za prihodom”, ovaj dokument bavi se i kratkom “avanturom” Superlige, koji je promovisan u aprilu.

Prema proceni UEFA, pandemija nije poštedela niti jedan klub, lišavajući ih minimum deset odsto očekivanih prihoda u sezonama 2019/20 i 2020/21. Tokom ove dve sezone, UEFA procenjuje kumulativni nedostatak na 8,7 milijardi evra, s tim da je gubitak za 711 najvećih klubova u okviru UEFA 7,2 milijarde, dok je 1,5 milijarda šteta svih ostalih.

Očekuje se da će se komercijalni prihodi smanjiti sa 2,4 na 1,7 milijardi evra, a da će prihod od TV prava biti umanjen na 1,4 milijardu evra tokom ove dve sezone.

Dobit od transfera evropskih klubova tokom prošle godine pali su za 39 odsto u odnosu na prethodnu, rekordnu godinu, a u odnosu na prosek od prethodne tri godine – za 30 odsto.

Na utakmicama je bilo 210 miliona gledalaca manje, mada kako UEFA konstatuje nije prestalo interesovanje za evropski fudbal.

UEFA predviđa “egzistencijalni rizik” za oko 120 klubova, imajući u vidu visok stepen zaduženosti, dok će ostali pokrivati gubitke uglavnom ponovnim zaduživanjem.

U izveštaju se navode i podaci o gledanosti televizije, rekordnom broju novih klupskih investitora, kao i planovima za oporavak prometa u klubovima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...