FED OPREZAN PO PITANJU DIGITALNOG NOVCA

Kriptovalute su više špekulativna imovina koja je zamena za zlato, a ne za dolar

BankeNovacSvetVesti

23.3.2021 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kriptovalute su više špekulativna imovina koja je zamena za zlato, a ne za dolar Kriptovalute su više špekulativna imovina koja je zamena za zlato, a ne za dolar
Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel (Jerom Powell) izjavio je na panel diskusiji o digitalnom bankarstvu u organizaciji Banke za međunarodna poravnanja da... Kriptovalute su više špekulativna imovina koja je zamena za zlato, a ne za dolar

Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel (Jerom Powell) izjavio je na panel diskusiji o digitalnom bankarstvu u organizaciji Banke za međunarodna poravnanja da kriptovalute ostaju nestabilni čuvari vrednosti i da američka centralna banka ne žuri sa predstavljanjem konkurenta za njih.

Pauel je istakao da su kriptovalute vrlo nestabilne i da zato nisu korisne zalihe vrednosti. On je dodao da su one ,,više špekulativna imovina koja je u osnovi zamena za zlato, a ne za dolar”, prenosi CNBC.

Inače, poslednjih nekoliko godina FED je radio na sopstvenom sistemu plaćanja koji bi trebalo da omogući brži prenos novca, a predstavljanje konačnog novog proizvoda verovatno bi trebalo da se dogodi u naredne dve godine.

Uz to, Federalne rezerve su radile i druga istraživanja na temu da li bi digitalni novac američke centralne banke bio neophodan ili praktičan.

Foto: Tanjug/AP

Inače, kriptovalute su u poslednjih sedam meseci značajno uvećale svoju vrednost usled velikog povećanja trgovinske aktivnosti i sve veće prihvaćenosti u finansijskoj industriji.

Pauel je istakao da se može očekivati da će FED sa velikom pažnjom i transparentnošću raditi na razvoju digitalne valute centralne banke. Inače, Bostonski FED je prošle godine sklopio partnerstvo sa Univerzitetom MIT (Massachusetts Institute of Technology) u višegodišnjoj studiji o razvoju digitalne valute centralne banke. Očekuje se da će posao trajati dve do tri godine, ali je ta studija više usredsređena na hipotetiku kriptovalute koju sponzoriše centralna banka, a ne na neposrednu primenu.

Pauel je naglasio da će Kongres verovatno morati da donese neku vrstu zakonskih propisa pre nego što FED nastavi sa uvođenjem sopstvene kriptovalute. On je primetio da je pandemija Covid-19 naglasila važnost razvoja boljih sistema plaćanja kako bi novac mogao brže stići do onih kojima je potreban.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...