Dobra nedelja trgovanja na Produktnoj berzi

Kukuruz pokreće domaću i globalnu tražnju žitarica

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

2.4.2021 15:37 Autor: Marko Miladinović 0

Kukuruz pokreće domaću i globalnu tražnju žitarica Kukuruz pokreće domaću i globalnu tražnju žitarica
Protekle nedelje su na novosadskoj Produktnoj berzi postignuti dobri rezutati – ukupan promet je iznosio 3.875 tona robe, što je 72,99 odsto više u... Kukuruz pokreće domaću i globalnu tražnju žitarica

Protekle nedelje su na novosadskoj Produktnoj berzi postignuti dobri rezutati – ukupan promet je iznosio 3.875 tona robe, što je 72,99 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu, a njena finansijska vrednost je iznosila 157.573.500 dinara, što predstavlja rast od čak 83,57 odsto, ali takođe i uspon prometa treću nedelju zaredom. U fokusu trgovanja su bili terminski ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta.

U trgovanju kukuruzom je početkom nedelje zabeležen pad cena, da bi krajem nedelje, nakon izveštaja američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) o kvartalnim zalihama i planiranoj setvi od strane proizvođača u SAD, došlo do oporavka cene, kako globalnog, tako i lokalnog. Trgovanje na Produktnoj berzi se odvijalo u cenovnom rasponu od 22,50 do 23,30 din/kg bez PDV. Prvi terminski ugovor za kukuruz novog roda 2021. godine, sa isporukom i plaćanjem u septembru, zaključen je po ceni od 18,22 din/kg bez PDV.  

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 29.3.-2.4.2021./Izvor: Produktna berza

Soja nastavlja da beleži pozitivne trendove. Ovom uljaricom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 66,00 do 68,50 din/kg, sa klauzulom „uz obračun kvaliteta“. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je viša za 0,80 odsto i opet blizu maksimalnog postignutog rezultata.

Suncokret rod 2021. godine, sa plaćanjem i isporukom u žetvi, takođe je bio tražena roba. Terminski ugovori su zaključivani po jedinstvenoj ceni od 48,20 din/kg, bez
PDV.

Kukuruz pod znakom pitanja, pšenica iznad očekivanja

Na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME Group) porasla je cena i pšenice (0,92 odsto) i kukuruza (3,26 odsto), što izražava aktuelne američke i svetske procene. Kukuruz ostaje lider i pokretač cena ostalih žitarica, a velike površine zasada u Brazilu su pod znakom pitanja, zbog nedostatka padavina.

S druge strane, iako su procene USDA o američkim i svetskim zasadima pšenice čak i iznad prethodnih očekivanja, rast njene cene ima podršku u činjenici da je ona konkurentnija u industriji stočne hrane u poređenju sa kukuruzom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...