od toga se mogu pokriti najavljena povećanja penzija za devet meseci

Kumulativna ušteda od hedžinga u Crnoj Gori 18 miliona evra

AnalizaNovacRegionVesti

21.7.2022 16:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kumulativna ušteda od hedžinga u Crnoj Gori 18 miliona evra Kumulativna ušteda od hedžinga u Crnoj Gori 18 miliona evra
Crnogorski pokret „Evropa sad“ saopštio je da kumulativna ušteda iz hedžinga za godinu dana iznosi 18 miliona evra. “Ministarstvo finansija će platiti treću ratu... Kumulativna ušteda od hedžinga u Crnoj Gori 18 miliona evra

Crnogorski pokret „Evropa sad“ saopštio je da kumulativna ušteda iz hedžinga za godinu dana iznosi 18 miliona evra.

“Ministarstvo finansija će platiti treću ratu kredita za prioritetnu deonicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana koji je ugovorio tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić biće ostvarena ušteda za budžet Crne Gore od skoro devet miliona evra, budući da je trenutno vrednost evra i dolara izjednačena”, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Mina.

U julu prethodne godine, kada je hedžing aranžman ugovoren i time povučena sredstva iz kineskog kredita zaštićena od valutnog rizika, Spajić je saopštio da će Crna Gora ostvariti značajne benefite od hedžing aranžmana.

“Crna Gora je u julu prošle godine, zahvaljujući uspešnim pregovorima tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika celokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona dolara”, rekli su iz pokreta „Evropa sad“.

U prethodnom periodu je, kako su naveli, već ostvarena ušteda po osnovu plaćene dve rate u iznosu od devet miliona evra, tako da kumulativna ušteda sa isplatom treće rate za samo godinu iznosi oko 18 miliona evra, prenosi agencija Mina.

“Od tako ušteđenih sredstava se u potpunosti mogu pokriti najavljena povećanja penzija za devet meseci ili izgraditi tri nove potpuno opremljene škole. Ovakav aranžman je samo jedna od mera uz pomoć kojih su javne finansije Crne Gore oporavljene i stabilizovane, čime je udaren temelj ubrzanom ekonomskom razvoju i povećanju plata i penzija za sve građane”, zaključuje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...