KUPCI STANOVA U HRVATSKOJ PROMENILI ZAHTEVE Zbog zemljotresa bitniji kvalitet materijala od rasporeda soba

NekretnineNovacRegionVesti

12.1.2021 12:32 Autor: Julijana Vincan 0

KUPCI STANOVA U HRVATSKOJ PROMENILI ZAHTEVE Zbog zemljotresa bitniji kvalitet materijala od rasporeda soba KUPCI STANOVA U HRVATSKOJ PROMENILI ZAHTEVE Zbog zemljotresa bitniji kvalitet materijala od rasporeda soba
Zbog sve češćih potresa kupci su potpuno promenili zahteve koje bi stan trebalo da ispuni, pa je sada u Hrvatskoj raspored soba manje bitan od... KUPCI STANOVA U HRVATSKOJ PROMENILI ZAHTEVE Zbog zemljotresa bitniji kvalitet materijala od rasporeda soba

Zbog sve češćih potresa kupci su potpuno promenili zahteve koje bi stan trebalo da ispuni, pa je sada u Hrvatskoj raspored soba manje bitan od kvaliteta materijala korišćenih u gradnji. Takođe, zabeležen je rast cena u Zagrebu i pad u ostalim delovima zemlje, a primetno je i interesovanje za novogradnju.

Vlasnik zagrebačke agencije Boro Vujović kaže za Večernji list da je u Maksimiru nemoguće naći novu zgradu ispod 3.000 evra po kvadratu.

„Početak nove godine u poslovnom smislu je odličan. U očekivanju novog konkursa za subvencije kupci su ponovo počeli da gledaju nekretnine. Iznajmljivanje stanova je više nego dobro, jer mnogo klijenata iz centra Zagreba ide prema drugim delovima grada“, ističe vlasnik jedne zagrebačke agencije za posredovanje nekretninama, Peđa Kovačević.

Kako navodi hrvatski list, potres je preplašio neke stanare koji žive u centru Zagreba, pa su odlučili da se presele u druge delove grada.

„Sad se najviše gleda godina gradnje, kvalitet zgrade i konstrukcije“, naglasio je Kovačević.

Zgrada naselja Zemunske kapije
Foto: Tanjug

Potvrđuje isto i prvi čovek komorskog udruženja nekretnina, Dubravko Ranilović, koji kaže da je glavna tema razgovora, bilo da se kupuje ili iznajmljuje, količina armiranog betona i kvalitet gradnje.

Statistike pokazuju da i dalje postoji veliki pritisak na rast cena stanova, pogotovo u Zagrebu i priobalju, dok je u ostalim delovima Hrvarske uglavnom prisutan pad cena. Nove nekretnine u Zagrebu su u prvom delu 2020. godine poskupele oko 15 odsto, dok je na drugim mestima zabeležen pad od pet procenata.

Ranilović dodaje da je trenutno novogradnja traženija, što takođe utiče na cene. U centru Zagreba gotovo da i nema prodaje nekretnina u starijim zgradama.

Foto: Pixabay.com

Godinu dana uoči pojave korone u Hrvatskoj je sagrađeno oko 4.000 stambenih zgrada s 10.500 stanova. Većina investitora su fizička lica, ljudi koji grade kuće (takvih zgrada s jednim stanom bilo je 2.280), dok su za tržište te godine isporučene 943 zgrade sa tačno 7.420 stanova.

U Zagrebu je u prvom delu prošle godine kvadrat novog stana prosečno koštao 14.300 kuna (oko 1.886 evra), dok je u drugim delovima Hrvatske bio 2.000 kuna (oko 26 evra) jeftiniji. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...