KUPOVINA OBVEZNICA GLAVNI ALAT ZA POMOĆ PRIVREDI Oporavak usporen uprkos dobrim vestima o potencijalnim vakcinama

EUVesti

12.11.2020 10:23 Autor: Marija Jovanović 0

KUPOVINA OBVEZNICA GLAVNI ALAT ZA POMOĆ PRIVREDI Oporavak usporen uprkos dobrim vestima o potencijalnim vakcinama KUPOVINA OBVEZNICA GLAVNI ALAT ZA POMOĆ PRIVREDI Oporavak usporen uprkos dobrim vestima o potencijalnim vakcinama
Aktuelni program kupovine obveznica u vrednosti od 1.350 milijardi evra i jeftini zajmovi bankama „verovatno će ostati glavni alat“ za podršku ekonomiji evrozone u... KUPOVINA OBVEZNICA GLAVNI ALAT ZA POMOĆ PRIVREDI Oporavak usporen uprkos dobrim vestima o potencijalnim vakcinama

Aktuelni program kupovine obveznica u vrednosti od 1.350 milijardi evra i jeftini zajmovi bankama „verovatno će ostati glavni alat“ za podršku ekonomiji evrozone u okviru priprema ECB da u decembru ponudi veće podsticaje, kazala je šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

„Mada su sve opcije na raspolaganju, program kupovine obveznica i ponuda dugoročnih kredita bankama, u nekim slučajevima uz negativnu kamatnu stopu koja se plaća bankama da se zadužuju, pokazali su se efikasnim i mogli bi da budu modifikovani pošto se pandemija razvija“, izjavila je Lagard, prenosi agencija AP.

U obraćanju na online konferenciji ECB, ona je upozorila da se ekonomija 19-članog bloka suočava sa „truckavim“, „stani-kreni“ oporavkom uprkos dobrim vestima o potencijalnim vakcinama.

Foto:Tanjug/AP

Takođe je ocenila da bi trajne promene u ponašanju mogle da razvuku period oporavka i da će vladama i centralnim bankama biti potrebne politike za premošćavanje jaza dok vakcina ne bude u širokoj upotrebi.

Na poslednjem sastanku ECB 28. oktobra, Lagard je rekla da postoji „mala sumnja“ da će monetarna vlast 19 zemalja članica evrozone ići na povećanje svog programa podsticaja na sastanku 10. decembra.

Foto: Pixabay.com

Analitičari predviđaju dodatne podsticaje jer rast broja zaraženih i delimično zatvaranje privreda vrše pritisak na ekonomski rast.  

U međuvremenu, inflacija u evrozoni je u septembru iznosila minus 0,3 odsto i nastavlja da se kreće znatno ispod targetirane stope ECB od približno dva odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...