Turistička sezona u Hrvatskoj povećala potražnju za radnicima

Kuvari i konobari najlakše dolaze do posla

BiznisRegionTurizamVesti

8.6.2021 08:43 Autor: Ljiljana Begović 2

Kuvari i konobari najlakše dolaze do posla Kuvari i konobari najlakše dolaze do posla
Potražnja za radnicima u maju u Hrvatskoj bila je oko jedan odsto veća nego u maju pretkrizne 2019. godine, pokazuje OIV indeks Ekonomskog instituta.... Kuvari i konobari najlakše dolaze do posla

Potražnja za radnicima u maju u Hrvatskoj bila je oko jedan odsto veća nego u maju pretkrizne 2019. godine, pokazuje OIV indeks Ekonomskog instituta.

Kako je postalo izvesno da bi turistička sezona mogla biti bolja od očekivanja, čini se da su i poslodavci krenuli u „last minute“ potragu za radnicima. Mesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mesta, razvijen na Ekonomskom institutu, OVI, pokazuje da je potražnja za radnicima u maju bila oko jedan odsto veća nego u istom mesecu 2019. godine.

Otkako je počela pandemija to je prvo zabeleženo povećanje potražnje za radom u odnosu na pretpandemijski nivo. Najtraženija zanimanja prema analizi Ekonomskog instituta bila su prodavac, kuvar i konobar, s ukupnim zajedničkim udelom u potražnji za radom od oko 28 odsto.

“Tako se značajno oporavila potražnja upravo za kuvarima i konobarima, što je delimično i posledica relativno kasnije pripreme za turističku sezonu”, kaže se u izveštaju, prenosi Jutarnji.hr.

Prema vrsti ugovora, najviše se povećala potražnja za radnicima koji rade preko studentskih zadruga i za sezoncima oko 16 odsto, potražnja za radom na neodređeno porasla je osam odsto, dok je pet procenata bilo manje oglasa koji se odnose na poslove na određeno vreme.

OVI indeks raste već treći mesec zaredom i kao i službena statistika o zaposlenosti, ukazuje na oporavak tržišta rada.

Više od 31.000 radnika ostalo bez posla u Crnoj Gori

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat u Crnoj Gori je za godinu dana bez posla ostalo čak 31.435 građana.

Pad broja zaposlenih se beleži u svim delatnostima, ali je kriza najviše uticala na radnike u trgovini pošto je za 12 meseci broj angažovanih u sektoru trgovine smanjen za 5.797. U aprilu prošle godine u trgovinama su radile 36.424 osobe, u decembru 31.871, a u aprilu ove godine 30.627.

U mesečnoj analizi je navedeno da je na kraju decembra prethodne godine bilo 160.978 zaposlenih, a da je za pet meseci mandata nove vlade bez posla ostalo 7.806 građana. Pretpostavlja se da je mnogo više građana ostalo bez posla jer nije poznato koliko ih je radilo „na crno“.

Zvanični podaci pokazuju da je u aprilu prošle godine na birou rada bilo 40.361 nezaposlenih, u decembru 47.509, a u aprilu ove godine 56.431. To znači da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore broj nezaposlenih povećan za 16.070 u periodu od godinu dana, a za pet meseci ta brojka iznosi 8.922.

  • GocaBG

    8.6.2021 #1 Author

    Potraznja da se odradi sezona i opet sve po starom…

    Odgovori

  • NINICA

    27.6.2022 #2 Author

    Odradi se sezona i opet sve isto!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...