Posle ovogodišnjeg prijema novih članova

Lavrov: BRICS će napraviti pauzu pre nastavka proširenja

SvetVesti

26.6.2024 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Lavrov: BRICS će napraviti pauzu pre nastavka proširenja Lavrov: BRICS će napraviti pauzu pre nastavka proširenja
Zemlje asocijacije BRICS ogromnom većinom glasova odlučile su da „uzmu pauzu“ po pitanju prijema novih članova u organizaciju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova... Lavrov: BRICS će napraviti pauzu pre nastavka proširenja

Zemlje asocijacije BRICS ogromnom većinom glasova odlučile su da „uzmu pauzu“ po pitanju prijema novih članova u organizaciju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa predsednicom Saveta Republike (gornjeg doma) Nacionalne skupštine Belorusije Natalijom Kočanovom.

„Ogromnom većinom glasova u ‘desetki’ je odlučeno da se uzme pauza sa novim članovima, kako bi se ‘svarili’ novo pridošli, koji su povećali sastav za dva puta,“ navedene su reči ministra na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Izvestija.

Lavrov je precizirao da je paralelno u izradi sistem kategorija zemalja-partnera — „stepenica“, koje će zemlje morati da pređu pre punopravnog članstva u BRICS-u. „Obavezno ćemo promovisati naše beloruske prijatelje, kao i niz drugih istomišljenika“, rekao je Lavrov.


Pre toga, 14. juna, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija pomoći glatkom uključivanju novih članova u BRICS. Prema njegovim rečima, na svetsku političku scenu izlaze zemlje Globalnog juga, Istoka, Afrike i Latinske Amerike. Takođe, Putin je ukazao na rastuće interesovanje za format BRICS-a.

Agencija Bloomberg izvestila je ranije ovog meseca da će proširenje BRICS-a pretvoriti organizaciju u snažan protivtežu bloku G7. Prema mišljenju analitičara agencije, proširenje organizacije je za sada više političko nego ekonomsko. Istovremeno, oni smatraju da bi pridruživanje velikih proizvođača fosilnih goriva moglo dati BRICS-u mogućnost da ozbiljnije ospori dominaciju dolara u trgovini naftom i gasom.

BRICS je međudržavna organizacija osnovana 2006. godine. U početku su članice bile Brazil, Rusija, Indija i Kina. Kasnije se pridružila Južna Afrika, a od 2024. godine pridružuju se Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije takođe su ukazivali da čitav niz afričkih zemalja želi da se pridruži BRICS-u.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.