Ministarski sastanak BRICS-a u Rusiji

Kina pozvala na promociju mira

Svet

11.6.2024 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina pozvala na promociju mira Kina pozvala na promociju mira
Zemlje BRICS-a treba da rade zajedno na promociji mira i sprečavanju početka novog „Hladnog rata“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji. Govoreći... Kina pozvala na promociju mira

Zemlje BRICS-a treba da rade zajedno na promociji mira i sprečavanju početka novog „Hladnog rata“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Govoreći na sastanku ministara spoljnih poslova BRICS-a u Nižnjem Novgorodu, Vang je izjavio da neke velike sile i dalje gaje „mentalitet Hladnog rata“. Prema rečima diplomate, ovaj stav direktno protivreči rezolucijama Saveta bezbednosti UN i podriva autoritet multilateralnih mehanizama, prenosi Russia Today.

Prema rečima šefa kineske diplomatije, Peking je spreman da sarađuje sa Rusijom na održavanju strateške saradnje, odgovaranju na spoljne pritiske i promociji kontinuiranog napretka bilateralnih odnosa.

Opisujući BRICS kao važnu platformu za jedinstvo i saradnju među tržištima u razvoju i zemljama u razvoju, Vang je rekao da će prošireni mehanizam BRICS-a igrati ključnu ulogu u stvaranju pravednijeg i razumnijeg sistema globalnog upravljanja.

On je optužio Zapad za „politizaciju i prekomernu bezbednosnu opterećenost“ ekonomskih pitanja, što je rezultiralo „rasprostranjenim“ jednostranim sankcijama i tehnološkim barijerama za zemlje poput Rusije i Kine. Vang je pozvao „velike BRICS zemlje“ da „iskoriste“ svoj politički značaj i transformišu grupu u novi tip multilateralnog mehanizma saradnje.

„Proširivanjem našeg članstva, uveli smo novu eru zajedničkog oslanjanja na sebe za Globalni Jug, pri čemu uticaj i privlačnost BRICS-a neprestano raste,“ izjavio je Vang. On je dodao da u „nadmetanju“ gde neke sile promovišu globalnu multipolarnost dok druge održavaju „unipolarnu hegemoniju“, zemlje BRICS-a treba da „stanu na stranu pravednosti i pravde, i donesu ispravne odluke.“

Tagovi
KINA RUSIJA
  • MARA

    11.6.2024 #1 Author

    Oni su mirotvorci

    Odgovori

  • STEPA

    12.6.2024 #2 Author

    Bravo za pokretanje ideja, samo treba svi u svetu da urade isto.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.