Direktor Zavoda za bolesti zavisnosti Zeničko-dobojskog kantona za Biznis.rs

Lečenje zavisnosti tokom pandemije iziskuje izuzetnu organizaciju rada

Firme u fokusuLifestylePoslovanjePreduzetnikRegionU fokusuVestiZdravlje

6.3.2021 15:56 Autor: Julijana Vincan 3

Lečenje zavisnosti tokom pandemije iziskuje izuzetnu organizaciju rada Lečenje zavisnosti tokom pandemije iziskuje izuzetnu organizaciju rada
Tokom pandemije korona virusa pravi je izazov baviti se bilo kojim segmentom zdravstvene nege stanovništva, pa čak i onim koji nema direktne veze sa... Lečenje zavisnosti tokom pandemije iziskuje izuzetnu organizaciju rada

Tokom pandemije korona virusa pravi je izazov baviti se bilo kojim segmentom zdravstvene nege stanovništva, pa čak i onim koji nema direktne veze sa ovom zarazom. Posebno u ovakvim vremenima, kada se čini da je društvo krhkije nego inače, veoma je važno održati dobru organizaciju i obezbediti maksimalnu sigurnost. Upravo o ovome govori direktor Javne zdravstvene ustanove Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, dr Amir Čustović.

„Organizacija rada Zavoda u nastalim okolnostima, kada je čitavi svet postao stresno mesto življenja, složena je i odgovorna obzirom na strukturu pacijenata, kao i segment patologije mentalnog zdravlja koji participiraju u našim uslugama. Organizacija rada podrazumeva zadržati optimalan nivo zdravstvenih usluga prema pacijentima, obezbediti maksimalnu sigurnost i zaštitu zaposlenih od moguće infekcije, kao i zaštitu pacijenata od mogućeg kontakta sa korona virusom u kontaktu sa Zavodom“, naglasio je naš sagovornik.

Dodaje da je Zavod “zdravstveni sistem u malom”, jer u opisu poslova imaju primarnu zdravstvenu zaštitu (ambulantni deo rada), sekundarni nivo zdravstvene zaštite (bolnički deo – Detox), segment Javnog zdravstva (primarna prevencija i po salutogenezi i po patogenezi), kao i rad iz oblasti farmakoterapije (gde se na nivou godine napravi oko 100.000 pojedinačnih doza zamenske terapije koja se daje pacijentima).

„Rad u segmentu primarne prevencije sada dobija drugu dimenziju u odnosu na ustaljeni put u pružanju usluga. Urađena je strategija sa dobijenim zadacima ko šta treba da radi, kako bi se očuvao kontinuitet kontakata sa strateški definisanom populacijom na koju smo kroz aktivnosti primarne prevencije upućeni“, istakao je neuropsihijatar dr Čustović.

Javna zdravstvena ustanova Zavod za bolesti zavisnosti Zeničko-dobojskog kantona
Foto: zedo-ovisnost.ba

Zavod za bolesti zavisnosti iz Zenice posluje od 2005. godine kao specijalizovana zdravstvena ustanova i bavi se lečenjem, prevencijom i rehabilitacijom zavisnosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Inicijativa za formiranje specijalizovane ustanove za tretman zavisnosti pokrenuta iz Centra za mentalno zdravlje Zenica u aprilu 2004. godine. Zavod se sastoji od Službe za ambulantni i stacionarni tretman, Odeljenja za prevenciju i Odeljenja za rehabilitaciju i resocijalizaciju.

Ova institucija, koja ima oko 40 zaposlenih, osim izuzetnog uspeha u lečenju osoba koje se bore sa bolestima zavisnosti, takođe beleži i poslovne uspehe i sjajne rezultate na koje su ponosni. Naime, Zavod za bolesti zavisnosti nosi AA+ bonitetnu ocenu, što predstavlja veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik. To znači da je u pitanju veoma pouzdana i stabilna ustanova koja poseduje ocenu koja stoji rame uz rame uz najvišu ocenu.

„Prema našem decenijskom iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do tog „fenomena“ dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ firmom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, objašnjeno je u bonitetnoj kući CompanyWall.

Poslovni prihodi (EUR):
2.076.524 (2019)
Broj zaposlenih:
51 (2019)
  • Tanja

    7.3.2021 #1 Author

    Svaka čast na ostvarenim rezultatima!

    Odgovori

  • Marta

    7.3.2021 #2 Author

    treba preziveti ovu otudjenost i sacuvati zdrav razum.

    Odgovori

  • GocaBG

    7.3.2021 #3 Author

    I u ovakvim uslovima pokazuju profesionalnost i rezultate!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...