veća vrednost barela u petak

Ledena oluja u SAD podstakla rast cene nafte

BiznisSvetVesti

5.2.2022 10:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ledena oluja u SAD podstakla rast cene nafte Ledena oluja u SAD podstakla rast cene nafte
Cene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima vrednosti od 93 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanjem zbog geopolitičkih napetosti i ledene oluje... Ledena oluja u SAD podstakla rast cene nafte

Cene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima vrednosti od 93 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanjem zbog geopolitičkih napetosti i ledene oluje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 1,71 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 92,82 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,84 dolara višoj ceni, na 92,11 dolara.

Trgovce je zabrinula ledena oluja u SAD-u, koja je ostavila bez struje više od 200.000 Amerikanaca i podstakla strah da bi, potraje li, mogla ozbiljno da naškodi proizvodnji u Teksasu i time dodatno pogorša problem tesnog snabdevanja na svetskim tržištima, prenosi Mina.

Podršku cenama pružaju i napetosti oko ukrajinske krize, koja bi mogla poremetiti snabdevanje naftom iz Rusije.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenim saveznicima, na čelu s Rusijom, ove sedmice su odlučili da i u martu povećaju proizvodnju za samo od 400.000 barela dnevno, uprkos pritiscima vodećih potrošača da intenziviraju snabdevanje.

Neke članice grupe OPEC+ ionako ne uspijevaju da iskoriste sadašnje kvote, zbog nedovoljnih ulaganja i zakasnelih radova na održavanju objekata.

Tako je drugi po veličini proizvođač nafte u OPEC-u, Irak, u januaru proizvodio znatno manje od dodeljene kvote u okviru OPEC+, pokazali su u četvrtak podaci državne trgovačke kuće SOMO.

Odvojeno je OPEC objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 89,98 dolara, što znači da je cena pala 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi
NAFTA SAD
  • TINA

    6.2.2022 #1 Author

    Koji li je pravi razlog povecanja cene nafte. Da li je to ledena oluja?

    Odgovori

    • VILENJAK

      6.2.2022 #2 Author

      Naravno da nije… Lagano im presušuju izvori sa kojih „nabavljaju“.

      Odgovori

  • FLAME

    6.2.2022 #3 Author

    Tačno mi dođe da umrem od smeha kada čujem šta sve utiče na finasijske instrumente. A što je najinteresantnije i jeste tako, pa eto čak i ledena oluja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...