Proizvodnja nafte uvećana po planu

OPEC+ dodaje još 400.000 barela dnevno u martu

AnalizaSvetU fokusuVesti

3.2.2022 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 2

OPEC+ dodaje još 400.000 barela dnevno u martu OPEC+ dodaje još 400.000 barela dnevno u martu
Zemlje OPEC+ i dalje će se držati dogovora o umerenom povećanju proizvodnje nafte, tako da će se u martu proizvoditi za 400.000 barela dnevno... OPEC+ dodaje još 400.000 barela dnevno u martu

Zemlje OPEC+ i dalje će se držati dogovora o umerenom povećanju proizvodnje nafte, tako da će se u martu proizvoditi za 400.000 barela dnevno više nego u februaru. Neke zemlje se bore kako bi ispunile postojeće ciljeve, a organizacija ostaje oprezna u odgovoru na pozive za proizvodnju još više sirove nafte.

Članice organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici na čelu sa Rusijom, okupljene u OPEC+, koje proizvode više od 40 odsto globalnih zaliha nafte, oglušile su se ponovo u sredu na pozive Sjedinjenih Američkih Država, Indije i još nekih velikih potrošača da značajnije pojačaju proizvodnju i tako smanje pritisak na cene nafte, prenosi Reuters.

OPEC+ nije odstupio od svog cilja mesečnog povećanja proizvodnje za 400.000 barela dnevno i ocenio je da je porast cena posledica neuspeha zemalja potrošača da obezbede adekvatne investicije u fosilna goriva dok prelaze na zeleniju energiju. Nekoliko izvora iz OPEC+ navelo je da su rast cena podstakle SAD i Rusija podižući tenzije oko Ukrajine.

Foto: Beta/AFP

„Živimo olimpijski duh i stoga smo oborili rekord. Sastanak smo zaključili za 16 minuta“, rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman, navode izvori sa satanka. Povećanje proizvodnje nafte komplikovano je zbog činjenice da se nekoliko članica OPEC+ bore da ispune trenutne mesečne ciljeve i nemaju slobodnih kapaciteta za povećanje proizvodnje.

U izveštaju koji su za sastanak pripremili eksperti OPEC+, zadržana je nepromenjena prognoza rasta svetske potražnje za naftom u 2022. godini, od 4,2 miliona barela dnevno. Istovremeno, prognozirano je da će potražnja dostići nivo pre pandemije u drugoj polovini tekuće godine.

Izvor: EIA

Potražnja za naftom bila je nešto viša od 100 miliona barela dnevno u 2019. godini, ali je naglo smanjena sa pojavom pandemije 2020. godine. OPEC+ je nakon aprilskog kraha naftnog tržišta smanjio proizvodnju za 10 miliona barela dnevno, ili oko 10 odsto globalne ponude. Veliki deo smanjena u međuvremenu je nadoknađen, a OPEC+ planira da preostalu redukciju koja iznosi 2,6 miliona barela dnevno, anulira tokom ove godine.

Mnogi posmatrači i analitičati OPEC porede današnju situaciju sa krizom iz 2008. godine kada je cena nafte porasla na rekordnih 178 dolara po barelu, jer su zemljama izvoznicama nafte nedostajale dodatne zalihe da bi podmirile rastuću kinesku potražnju za naftom.

Severnomorska nafta Brent dostigla je prošle nedelje cenu od 91,70 dolara po barelu, što je sedmogodišnji maksimum. Poskupljenje se tumači kao posledica tenzija u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) u sredu je koštala nešto manje 89,50 dolara po barelu, pre nego što je u četvrtak pojeftinila za 1,38 odsto. Cena nafte Brent oslabila je posle odluke OPEC+ za 1,25 procenata, prema podacima portala OilPrice.

  • ACIKA

    3.2.2022 #1 Author

    Kada ce pojeftiniti gorivo? Zar zbog Kine svi treba da ispastamo i placamo gorivo visestruko mnogo?

    Odgovori

  • DANIJELA

    3.2.2022 #2 Author

    Povecana proizvodnja i i cena.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...