CENA AMERIČKE SIROVE NAFTE NAJNIŽA U 21. VEKU Na pomolu novi pregovori o ograničenju proizvodnje

BerzaSvetVesti

20.4.2020 11:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENA AMERIČKE SIROVE NAFTE NAJNIŽA U 21. VEKU Na pomolu novi pregovori o ograničenju proizvodnje CENA AMERIČKE SIROVE NAFTE NAJNIŽA U 21. VEKU Na pomolu novi pregovori o ograničenju proizvodnje
Cene sirove američke nafte WTI (West Texas Intermediate) pale su u ponedeljak 20. aprila na najniži nivo u 21. veku, još preciznije od 1999.... CENA AMERIČKE SIROVE NAFTE NAJNIŽA U 21. VEKU Na pomolu novi pregovori o ograničenju proizvodnje

Cene sirove američke nafte WTI (West Texas Intermediate) pale su u ponedeljak 20. aprila na najniži nivo u 21. veku, još preciznije od 1999. godine. Na evropskim berzama vrednost barela WTI nafte pala je za 17,9 odsto dostigaviši cenu 14,99 dolara, a u Aziji još niže – 14, 47 dolara.

Objašnjenje za novi pad cene američke nafte treba tražiti u činjenici da je globalna potražnja prepolovljena zbog pandemije korona virusa, što je izazvalo zabrinutost na tržištu koje je preplavljeno sirovom naftom i nema dovoljno prostora za skladištenje.

Dodatni razlog bi mogao biti skori istek WTI terminskog ugovora, na osnovu kojeg se obračunavaju cene. Vrednost sirove nafte Brent takođe je pala, ali za dva odsto, pa sada košta 27,50 dolara po barelu.  

Analitičari na koje se poziva FT, kako prenose agencije, veruju da bi najnoviji pad cena mogao da podstakne novi pritisak na proizvođače da dodatno smanje proizvodnju. Podsetimo, dogovor o ograničenju proizvodnje postignut između zemalja OPEC+ i G20 postignut je pre samo nedelju dana.

Naftna industrija se suočava sa „najslabijim makro izgledima od devedesetih, a možda i ikada“, rekao je analitičar multinacionalne investicione banke Jefferies Group LLC, Džejson Gemel (Jason Gammel). On je prognozirao da će se cena nafte WTI u drugom kvartalu kretati oko 19 dolara za barel.

Najnovija dešavanja „obojila su tmurnu sliku sveta koji je još čvrsto u krizi korona virusa, pojačavajući zabrinutost zbog opadajuće potražnje za naftom“, ocenila je Vandana Hari, osnivačica Vanda Insights, kompanije za energetska istraživanja sa sedištem u Singapuru.

Prema rečima starijeg makroekonomskog stratega Sebastijana Galija (Sebastien Gali) u najvećoj nordijskoj kompaniji za finansijske usluge Nordea Asset Management, kapaciteti skladištenja su prezasićeni, što znači da je sledeći krug razgovora OPEC+ na pomolu.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...