Samo tokom januara zabeležen rast od 15 odsto

Cene nafte najviše u poslednjih sedam godina

SvetVesti

31.1.2022 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Cene nafte najviše u poslednjih sedam godina Cene nafte najviše u poslednjih sedam godina
Cene nafte su na svetskim tržištima porasle i prošle nedelje, šeste zaredom, pa su dostigle nove najviše vrednosti u više od sedam godina, jer... Cene nafte najviše u poslednjih sedam godina

Cene nafte su na svetskim tržištima porasle i prošle nedelje, šeste zaredom, pa su dostigle nove najviše vrednosti u više od sedam godina, jer se trgovci plaše poremećaja u snabdevanju zbog ukrajinske krize.

Cena barela nafte tipa brent, koja je pre četiri dana prešla granicu od 90 dolara na londonskom tržištu nastavila je da se uzdiže do 90,75 dolara po barelu, dok je na američkom barel poskupeo dva odsto na 86,82 dolara, prenosi agencija Mina.

“Premija rizika na cenu nafte sada verovatno iznosi skoro deset dolara po barelu”, rekao je Karsten Frič (Carsten Fritsch) iz nemačke Commerzbank, tumačeći aktuelna cenovna dešavanja kao posledicu energetske krize i sukoba oko Ukrajine.

Veći rast cena sprečilo je jačanje dolara, čija je vrednost prema korpi valuta prošle nedelje porasla 1,7 odsto i dostigla najviše nivoe od polovine 2020. godine, jer se očekuje da će američka centralna banka uskoro podići ključne kamatne stope.

A kako se cena nafte izražava u dolarima, to taj energent čini dodatno skupljim u ostalim valutama, pa slabi potražnja.

Ove nedelje će u fokusu trgovaca biti sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostalih najvećih svetskih proizvođača, koji će ponovo razmotriti proizvodnu politiku i plan o podizanju proizvodnje u martu za 400.000 barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici verovatno će se držati planiranog povećanja, reklo je agenciji Reuters nekoliko izvora iz OPEC+.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, u prvih mesec dana ove godine cene nafte su skočile oko 15 odsto.

  • VANjA

    31.1.2022 #1 Author

    Strasno!

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.1.2022 #2 Author

    Koliko god da skoci cena nafte,bez nje se ne moze…

    Odgovori

  • KACA

    31.1.2022 #4 Author

    Ta ista vest će biti i sledeće godine, samo će sledeće godine pisati u poslednjih 8 godina. Samo će da raste cena.

    Odgovori

  • MADMAX

    31.1.2022 #5 Author

    Samo solar i vodonik.

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #6 Author

    Bice sve skuplje moje predvidjanje do kraja godine ce biti 1 litar 250 dinara. Problem je sto je euro ne znam kojim vestackim cudom i dalje isti u poslednjih par godina a sve ostalo je poskupelo. Meni tu nesto nije logicno.

    Odgovori

  • Lolek

    7.3.2022 #7 Author

    Prelazimo na alternativne nacine prevoza, sanke, trotineti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...