LEGENDARNI STUDIO MGM NA PRODAJU Džejms Bond će dobiti novog vlasnika

BerzaKulturaLifestyleNovacSvetVesti

22.12.2020 11:24 Autor: Marko Miladinović 0

LEGENDARNI STUDIO MGM NA PRODAJU Džejms Bond će dobiti novog vlasnika LEGENDARNI STUDIO MGM NA PRODAJU Džejms Bond će dobiti novog vlasnika
U idealnom tržišnom trenutku, kada se vodeće striming kompanije bespoštedno utrkuju za naklonost publike obimom svog sadržaja, kompanija MGM Holdings, koja stoji iza čuvenog... LEGENDARNI STUDIO MGM NA PRODAJU Džejms Bond će dobiti novog vlasnika

U idealnom tržišnom trenutku, kada se vodeće striming kompanije bespoštedno utrkuju za naklonost publike obimom svog sadržaja, kompanija MGM Holdings, koja stoji iza čuvenog holivudskog filmskog studija MGM, odlučila je da ponudi svoju vrednu imovinu na prodaju.

Kako saznaje The Wall Street Journal, MGM Holdings je i formarno započela proces prodaje, angažujući dve investicione banke, Morgan Stanley i LionTree.

Poznavaoci prilika u filmskoj industriji, ali i berzanski analitičari, u ovom trenutku procenjuju vrednost MGM na približno 5,5 milijardi američkih dolara, na osnovu vrednosti njenih akcija u opticaju, i uključujući aktuelne dugove kompanije.

Ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko godina da MGM „ispituje tržišne uslove“. Međutim, ti pokušaji su uglavnom ostajali na glasinama o internim pregovorima s potencijalnim kupcima, koji su mahom odustajali nezaodovojni previsokom cenom.

Sada se ipak otišlo korak dalje, prenose američki mediji, jer su angažovani profesionalni posrednici u prodaji, a cena mnogo više odgovara tržišnim prilikama, kada striming kompanije gomilaju svoj sadržaj i šire portfolija glasovitim akvizicijama.

Foto: Pixy.org

Jedan od razloga za prodaju je i taj što je većinski akcionar u MGM Holdings njujorški hedž fond Anchorage Capital Group, koji već nekoliko godina ne beleži nekadašnje rezultate i mora da nadomesti makar deo svojih gubitaka, piše portal MarketWatch.

Pored fizičke imovine, oličene u starim holivudskim studijima, MGM u svom katalogu proizvoda poseduje globalno popularne naslove, poput filmova iz franšize o Džejmsu Bondu, serijala o bokseru Rokiju, Terminatoru, kao i „Kad jaganjci utihnu“ (The Silence of the Lambs), „Kišni čovek“ (Rain Man) ili „Ples s vukovima“ (Dances With Wolves), na primer. Od TV serija u njenoj produkciji, tu su višestruko nagrađivana „Sluškinjina priča“ (The Handmaid’s Tale) i Vikinzi (Vikings).

Pošto je vest o novoj ponudi još uvek sveža, mediji koji se bave holivudskom industrijom za sada samo nagađaju ko bi mogli biti potencijalni kupci, iako zvaničnih potvrda još uvek nema. Među najčešće pominjanima navode se neizostavni Netflix, a za njim striming servisi Amazon Prime i Disney+.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...