LETO 2021. BITI ILI NE BITI ZA OLIMPIJSKE IGRE Neizvesno održavanje, ali nema više odlaganja

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

13.1.2021 18:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

LETO 2021. BITI ILI NE BITI ZA OLIMPIJSKE IGRE Neizvesno održavanje, ali nema više odlaganja LETO 2021. BITI ILI NE BITI ZA OLIMPIJSKE IGRE Neizvesno održavanje, ali nema više odlaganja
Dramatičan porast broja slučajeva korona virusa u Tokiju ponovo je izazvao spekulacije o održavanju Olimpijskih igara od 23. jula do 8. avgusta, koje su... LETO 2021. BITI ILI NE BITI ZA OLIMPIJSKE IGRE Neizvesno održavanje, ali nema više odlaganja

Dramatičan porast broja slučajeva korona virusa u Tokiju ponovo je izazvao spekulacije o održavanju Olimpijskih igara od 23. jula do 8. avgusta, koje su prošle godine odložene na godinu dana. Japan je u sredu proširio teritoriju na kojoj je na snazi vanredno stanje, koja obuhvata više od polovine stanovnika, jer je zbog širenja virusa porastao pritisak na bolnice.

Japanski premijer Jošide Suga rekao je da će epidemioloke mere, koje su najpre uvedene u širem regionu Tokija biti primenjene u još sedam oblasti, prenosi Guardian. On je naglasio da će vlada „preduzeti sve mere“ da bi zaštitila živote, dodajući da će svim stranim državljanima, koji nemaju stalni boravak u Japanu, do daljeg biti zabranjen ulazak u zemlju. Japan je do sada dozvoljavao ulazak poslovnih putnika iz 11 azijskih zemalja.

Nekadašnji premijer i šef organizacionog odbora „Tokio 2020.“, Joširo Mori rekao je da će se nastaviti pripreme za Olimpijske igre, istakavši da bi njihovo ponovno odlaganje bilo „apsolutno nemoguće“. Prema ranijem dogovoru japanske vlade i Međunarodnog olimpisjkogf komiteta, Igre bi trebalo da budu održane na leto 2021. ili sasvim otkazane.

Otkazivanje Olimpijskih igara nije opcija za japanske lidere, objašnjavaju tamošnji analitičari, jer će Zimske olimpijske igre 2022. godine, čiji je domaćin Peking, gotovo izvesno biti održane. Bio bi to udarac japanskom ponosu, ili „gubitak obraza“, kako to kažu u Aziji, prenosi Time. Jedan od razloga zašto takmičenje ne može ponovo biti odloženo jesu stanovi u olimpijkom selu, u koje je jesenas već trebalo da se usele Japanci koji su kupili te stanove. Dodatni razlog su ostali ogromni troškovi odlaganja.

Prema tradiciji, trebalo je da Olimpijske igre budu simbol razvoja zemlje domaćina i pozornica za takmičenja više od 15.000 sportista i više miliona gledalaca. Gubici japanske avio-kompanije ANA zbog prošlogodišnjeg odlaganja procenjeni su na 1,8 milijardi dolara, a gubici zvanične turističke agencije JTB Travel na 750 miliona dolara. Od 4,5 miliona prodatih karata do sada je vraćen novac za 18 odsto kupaca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...