Pogoršava se situacija sa koronom u Evropi

Ljubljana pooštrava mere zbog engleskog, a skijalište u Tirolu zatvoreno zbog južnoafričkog soja korona virusa

EULifestyleVestiZdravlje

26.2.2021 09:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ljubljana pooštrava mere zbog engleskog, a skijalište u Tirolu zatvoreno zbog južnoafričkog soja korona virusa Ljubljana pooštrava mere zbog engleskog, a skijalište u Tirolu zatvoreno zbog južnoafričkog soja korona virusa
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada Slovenije odlučila je da pooštri restriktivne mere, kako bi sprečila širenje korona virusa. Od subote će ponovo biti zatvorene... Ljubljana pooštrava mere zbog engleskog, a skijalište u Tirolu zatvoreno zbog južnoafričkog soja korona virusa

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada Slovenije odlučila je da pooštri restriktivne mere, kako bi sprečila širenje korona virusa. Od subote će ponovo biti zatvorene neke trgovine i usluge, u skladu sa najkritičnijom “crvenom fazom“ epidemije, posle samo dve nedelje provedene u “narandžastoj“ fazi.

Situacija je pogoršana u obalsko-kraškom regionu, a izuzeci će važiti u pojedinim delovima zemlje sa povoljnijom epidemiološkom slikom. Takođe se očekuje da će vlada do 5. marta produžiti važenje pet uredbi na osnovu Zakona o zaraznim bolestima, prenosi Z24.

Reč je o uredbama o privremenim ograničenjima kolektivnog vršenja verskih sloboda, privremenoj zabrani pružanja kulturnih i kinematografskih usluga krajnjim korisnicima, o privremenim merama za smanjenje rizika od zaraze i širenja nove zaraze Covid-19, kao i o obaveznom postavljanju sprejeva za dezinfekciju u stambene zgrade, obrazovne institucije i nezavisne visokoškolske ustanove.

Foto: Youtube screenshot

U međuvremenu su Nacionalna laboratorija za zdravlje, okolinu i hranu i Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdili 35 slučajeva „engleske“ verzije korona virusa i nijedan slučaj brazilske ili južnoafričke verzije. Prema oceni slovenačkih stručnjaka, strogim poštovanjem mera može se ograničiti širenje i zaraznijih verzija virusa.

Univerzitetski klinički centar Maribor potvrdio je da je zaražen zaposleni koji je prethodno vakcinisan sa dve doze. To je prema ocenama profesora moguće, jer nijedna vakcina ne garantuje 100 odsto zaštite. Zaraženi je neurohirurg koji se nedavno vratio iz Afrike, a njegovi saradnici povučeni su u karantin. Narednih dana trebalo bi da bude poznato da li je u ovom slučaju reč o južnoafričkoj verziji virusa.

Foto: Youtube screenshot

Austrijsko selo Mairhofen u kojem je registrovano 29 slučajeva južnoafričke varijante Covid-19 biće potpuno zatvoreno najmanje nedelju dana, prenosi Yahoo News. Ulazak i izlazak iz ovog sela u skijaškoj oblasti Tirol, biće dozvoljen samo zaposlenima.

Austrija je uz Grčku najglasniji zagovornik uvođenja „korona pasoša“ u EU, zbog turizma. S druge strane, Nemačka i Francuska smatraju da je prerano za takav dokument, jer efikasnost vakcinacije još nije pouzdano utvrđena, prenosi BBC.

Foto: Youtube screenshot

Istorija se na neki način ponavlja, jer se u istoj austrijskoj pokrajini nalazi skijalište Išgl, za koje se smatra da je bilo “nulto“ žarište prvog talasa epidemije korona virusa u Evropi u februaru prošle godine. U Mairhofenu sa oko 4.000 stanovnika zabeležena su 42 slučaja zaraze Covid-19, među kojima su i deca. Najmanje jedan od tih slučajeva dovodi se u vezu sa južnoafričkim sojem virusa.

Stopa zaraze u Austriji je 137 na 100.000 stanovnika, što je dvostruko više nego u Nemačkoj (61,7). Tri nedelje nakon što je Austrija ublažila restirktivne mere, Nemačka je pre 10 dana uvela granične prelaze prema ovoj susednoj zemlji. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) obrazložio je popuštanje mera namerom vlade da pojača testiranje i vrati građanima barem deo osećaja svakodnevne slobode.

Foto: Youtube screenshot

Kurc je rekao i da je zaključavanje izgubilo snagu, pa je počelo da gubi smisao. Sličnu strategiju brzog i efikasnog testiranja pozdravila je nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je njena zemlja ipak zatvorila granicu. Ona je nagovestila primenu “inteligentne strategije otvaranja, nerazdvojno povezanu sa sveobuhvatnim brzim testovima“.    

Kada je reč o skijalištima u Sloveniji, od subote 13. februara tamo nije moglo da se zimuje bez negativnog PCR testa, ne starijeg od sedam dana. Od tada, prema odluci slovenačke vlade, za ulazak u Sloveniju nije obavezan negativni test na korona virus, kao ni karantin za one koji su vakcinisani sa dve doze cepiva Pfizer/BioNTech, Moderna i Astra Zeneca. Ulazak bez testa dozvoljen je i uz potvrdu lekara o preležanoj zarazi korona virusom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...