MENJA SE REŽIM PRELASKA GRANICE

U Sloveniju od subote mogu da uđu svi s potvrdom da su imuni na koronu

EURegionVesti

12.2.2021 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Sloveniju od subote mogu da uđu svi s potvrdom da su imuni na koronu U Sloveniju od subote mogu da uđu svi s potvrdom da su imuni na koronu
U Sloveniju će od subote moći da se uđe bez negativnog testa na korona virus, a neće biti obavezan ni karantin za one koji... U Sloveniju od subote mogu da uđu svi s potvrdom da su imuni na koronu

U Sloveniju će od subote moći da se uđe bez negativnog testa na korona virus, a neće biti obavezan ni karantin za one koji su vakcinisani sa dve doze cepiva protiv Covid-19, kao ni za građane koji su preležali koronu i imaju o tome potvrdu lekara, odlučila je u četvrtak slovenačka vlada.

To je promena u odnosu na dosadašnji režim, prema kojem su bez negativnog testa ili obveznog karantina u Sloveniju mogle da ulaze samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne saradnje, diplomata i slično.

Takođe, da bi osoba mogla da uđe u Sloveniju, ne sme da prođe više od šest meseci od trenutka kad je prebolela virus Covid-19, odnosno od vakcinacije drugom dozom cepiva mora da prođe najmanje 14 dana.

Ovu informaciju, kako piše Jutarnji.hr, u četvrtak je na konferenciji za novinare potvrdio i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Ulazak u zemlju na osnovu prirodnog imuniteta onih koji su preležali Covid-19 ili su vakcinisani s dve doze cepiva pa su isto tako stekli imunitet, odnosi se samo na državljane i rezidente zemalja članica EU i Šengenskog prostora, a ne i za građane iz trećih država.

Promene i u skijaškim centrima

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na korona virus, od ponedeljka će skijaši moći na staze sa negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok bio 24 sata.

Na skijališta će moći i svi oni koji su preležali Covid-19 ili su vakcinisani protiv korona virusa, i njima šest meseci neće biti potreban test, ali moraju imati lekarsku potvrdu kojom dokazuju da su vakcinisani, odnosno da su preležali Covid.

Foto: Pixabay.com

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji od ponedeljka će opet moći da rade sve prodavnice, ukida se zabrana kretanja među opštinama, a i đaci u osnovnim, kao i maturanti u srednjim školama se vraćaju u školske klupe, objavila je vlada.

Svi zaposleni u trgovini i servisima moraće da se testiraju i dalje najmanje jednom sedmično, ali će im taj trošak ubuduće pokriti država, rekla je na vladinoj konferenciji za novinare Ajda Cuderman, državna sekretarka u ministarstvu ekonomije.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od ukupno 26.270 brzih i PCR testova potvrđeno prisustvo korona virusa kod 1.385 osoba, a od posledica ove bolesti preminulo je još deset pacijenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...