rezultati studije egipatskih naučnika

Loša oralna higijena povezana sa težim oblikom Covid-19

LifestyleSvetVestiZdravlje

9.10.2021 15:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Loša oralna higijena povezana sa težim oblikom Covid-19 Loša oralna higijena povezana sa težim oblikom Covid-19
Dobra higijena zuba može biti oružje protiv ozbiljnog oblika infekcije Covid-19. Naime, nova studija pokazuje da briga o zubima i desnima može smanjiti rizik... Loša oralna higijena povezana sa težim oblikom Covid-19

Dobra higijena zuba može biti oružje protiv ozbiljnog oblika infekcije Covid-19. Naime, nova studija pokazuje da briga o zubima i desnima može smanjiti rizik od ozbiljnih infekcija, posebno ako imate srčanu bolest.

Prethodna istraživanja otkrila su vezu između loše oralne higijene i povećane upale i srčanih oboljenja, a ozbiljnost Covid-19 je takođe povezana sa upalnim procesom, napomenuli su autori studije, a prenosi UPI.com.

„Oralna tkiva mogu delovati kao rezervoar za Covid-19, razvijajući veliko virusno opterećenje u usnoj šupljini. Stoga smo preporučili održavanje oralnog zdravlja i poboljšanje mera oralne higijene, posebno ukoliko je osoba već obolela“, rekao je vodeći autor studije dr Ahmed Mustafa Basuoni, konsultant za kardiologiju na Univerzitetu u Kairu u Egiptu.

Da bi procenili vezu između oralnog zdravlja i ozbiljnosti virusa, istraživači su pregledali 86 egipatskih pacijenata koji boluju od srčanih bolesti, sa potvrđenim pozitivnim PCR testom na Covid-19.

Podaci su prikupljeni putem upitnika i medicinske dokumentacije, uključujući nivoe C-reaktivnog proteina ili CRP-a, koji otkrivaju da li postoji upala u telu.

Autori su otkrili da je loše oralno zdravlje povezano sa težim Covid-19 i dužim oporavkom od bolesti.

Njihova studija će biti predstavljena na zajedničkom sastanku Američkog koledža za kardiologiju, Egipatskog kardiološkog društva i ACC Egipt Chapter-a od 14. do 15. oktobra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...