LOŠA PROGNOZA MMF ZA REGION Najveća recesija u Crnoj Gori i Hrvatskoj

RegionVesti

15.4.2020 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

LOŠA PROGNOZA MMF ZA REGION Najveća recesija u Crnoj Gori i Hrvatskoj LOŠA PROGNOZA MMF ZA REGION Najveća recesija u Crnoj Gori i Hrvatskoj
Međunarodni  monetarni fond (MMF) dao je negativnu prognozu razvoja ekonomija u regionu, prema kojoj većinu država očekuje pad BDP između četiri i devet odsto.... LOŠA PROGNOZA MMF ZA REGION Najveća recesija u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Međunarodni  monetarni fond (MMF) dao je negativnu prognozu razvoja ekonomija u regionu, prema kojoj većinu država očekuje pad BDP između četiri i devet odsto. Od zemalja regiona najveći udarac će pretrpeti Hrvatska i Crna Gora, čiji će BDP pasti ove godine za devet odsto.

Crnogorska ekonomija bi, prema prognozama MMF, u ovoj godini mogla da oslabi devet odsto, prenosi investitor.me. U najnovijim ekonomskim izgledima, MMF navodi da bi crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u narednoj godini trebalo da ojača 6,5 odsto.

Inflacija bi, prema prognozama, u ovoj godini trebalo da iznosi 0,7 odsto, a u narednoj 0,9 odsto. MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 17,9 odsto, u narednoj 14 odsto.

Bosna i Hercegovina ide u recesiju i ove godine, prema prognozama MMF, može očekivati pad ekonomije od pet posto, prenosi biznisinfo.ba. Za narednu godinu predviđa se ponovni rast ekonomije, BiH odnosno BDP-a, od 3,5 odsto.

Ekonomija Hrvatske bi u ovoj godini trebalo da padne devet odsto, Albanije pet odsto, a Severne Makedonije četiri odsto. Najmanji pad očekuje Srbiju, i prema prognozama MMF, iznosiće tri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...