Investitori se utrkuju da ulažu u električne automobile

Lucid Motors staje na crtu Tesli, velikim kompanijskim spajanjem

AutomobiliLifestyleLuksuzSvetVesti

23.2.2021 16:58 Autor: Marko Miladinović 1

Lucid Motors staje na crtu Tesli, velikim kompanijskim spajanjem Lucid Motors staje na crtu Tesli, velikim kompanijskim spajanjem
Kompanija Lucid Motors (ranije poznata pod imenom Atieva) još od 2007. godine razvija koncept luksuznih električnih automobila, ali sad je uzburkala svetsku javnost spajanjem... Lucid Motors staje na crtu Tesli, velikim kompanijskim spajanjem

Kompanija Lucid Motors (ranije poznata pod imenom Atieva) još od 2007. godine razvija koncept luksuznih električnih automobila, ali sad je uzburkala svetsku javnost spajanjem sa kompanijom Churchill Capital IV, izlaskom na berzu i tržišnom procenom koja je nadmašila prvobitna očekivanja.

Churchill Capital IV je kompanija stvorena isključivo sa ciljem spajanja sa Lucid Motors. Ova “meka” preuzimanja zapravo su bila veoma česta za vreme pandemije korona virusa, piše američki CNBC.

Obe kompanije donose ukupno 11,75 milijardi dolara, ali je u zvaničnom saopštenju istaknuto da je njihovo ujedinjavanje privuklo još dodatnih 13 milijardi dolara od zainteresovanih investitora.

Foto: Printscreen

Uplivom svežeg kapitala Lucid želi na vreme da obezbedi dugotrajnu proizvodnju, u trenutku kada razvijene zemlje na prvom mestu, ali i ostatak sveta sve više, pooštravaju mere koje se tiču uvoza i prodaje vozila sa benzinskim motorima, a s druge strane nude podsticaje za kupovinu kola na električni pogon.

Lucid je prevashodno proizvođač luksuznih modela, no pretpostavlja se da će osim obima proizvodnje, verovatno proširiti i svoj portfolio. Plan kompanije je da od 2026. godine isporučuje više od 250.000 modela na godišnjem nivou.

Foto: Printscreen

Limuzina Lucid Air košta 77.000 dolara i može da pređe više od 800 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

Kako piše portal MarketWatch, najnovije investicije obuhvataju sredstva iz investicionog fonda BlackRock, kao i Saudijskog fonda za javne investicije.

Vrednost akcija Churchill Capital IV pala je za čak 39 odsto od momenta spajanja, a interesantno je da je pala i cena akcija direktnog konkurenta, Tesla Motors, za oko sedam procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...