povećavaju referentnu kamatnu stopu

Mađarska centralna banka pooštrava mere monetarne politike

BankeNovacSvetVesti

27.7.2021 17:47 Autor: Miljan Paunović 0

Mađarska centralna banka pooštrava mere monetarne politike Mađarska centralna banka pooštrava mere monetarne politike
Mađarska centralna banka krenula je sa pooštravanjem monetarne politike. Naime, centralna banka ove zemlje je na sednici u utorak odlučila da poveća referentnu kamatnu... Mađarska centralna banka pooštrava mere monetarne politike

Mađarska centralna banka krenula je sa pooštravanjem monetarne politike. Naime, centralna banka ove zemlje je na sednici u utorak odlučila da poveća referentnu kamatnu stopu za 30 baznih poena na 1,20 odsto.

Pored toga, mađarska monetarna vlast prenela je informaciju da je promenila i koridor kamatnih stopa koji sada iznosi između minus 0,25 i 2,15 procenata, piše Tanjug pozivajući se na MTI.

Kada je reč o celoj evrozoni, godišnja stopa inflacije u junu pala je na 2,2 odsto sa 2,3 procenta prethodnog meseca. Najvišu stopu inflacije i dalje beleže Mađarska, Poljska, Estonija, Litvanija i Rumunija, a najnižu Portugalija, Malta i Grčka. Inflacija u Portugaliji je negativnih 0,6 odsto.

Podsetimo, Evropska centralna banka (ECB) odlučila je prošlog četvrtka da ne menja ništa u svojoj aktuelnoj monetarnoj politici, ali je prilagodila smernice kako bi one bile u funkciji njene nedavno naviše korigovane ciljane inflacije na dva odsto.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici 8. jula da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto. Tom prilikom odbor NBS je istakao da je Srbija jedna od retkih ekonomija koja je već u prvom tromesečju ove godine prevazišla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...