vlasnici do sada nisu bili zainteresovani za prodaju

Mađarska vlada želi da kupi privatizovan aerodrom u Budimpešti

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

13.7.2021 12:10 Autor: Miljan Paunović 0

Mađarska vlada želi da kupi privatizovan aerodrom u Budimpešti Mađarska vlada želi da kupi privatizovan aerodrom u Budimpešti
Mađarska vlada podnela je deoničarima Budapest Airporta neobvezujuću ponudu za kupovinu glavnog mađarskog međunarodnog aerodroma, objavio je u utorak njen operator AviAlliance, a prenosi... Mađarska vlada želi da kupi privatizovan aerodrom u Budimpešti

Mađarska vlada podnela je deoničarima Budapest Airporta neobvezujuću ponudu za kupovinu glavnog mađarskog međunarodnog aerodroma, objavio je u utorak njen operator AviAlliance, a prenosi Index.hr.

Ovim potezom, mađarska vlada želi da kupi aerodrom u Budimpešti, koji je privatizovan pre 16 godina. Vlada premijera Viktora Orbana (Viktor Orbán) objavila je ove godine da je zainteresovana za kupovinu većinskog dela, napomenuvši da je njena privatizacija bila suprotna mađarskim „strateškim interesima“, prenosi Indeks.

Orban je rekao da aerodrom želi da vidi u domaćim rukama, ali da vlasnici do sada nisu bili zainteresovani za prodaju.

Najveći je akcionar aerodroma, sa 55,44 odsto akcija, AviAlliance, nekadašnji Hochtief AirPort, čiji je vlasnik kanadski penzioni fond radnika u javnom sektoru PSP Investments.

Ostali su deoničari singapurski GIC Special Investments i kanadski Caisse de dépôt et placement du Québec s vlasničkim udelom nešto većim od 21 odsto.

„Možemo potvrditi da je mađarska vlada podnela neobvezujuću ponudu deoničarima aerodroma u Budimpešti. U interesu našeg penzionog fonda iz pravnih razloga dužni smo da razmotrimo potencijalne ponude“, poručio je AviAlliance u odgovoru na upit Reutersa o vladinoj ponudi.

„Mi nismo inicirali ponudu, AviAlliance je predan dugoročni investitor. Zaista se nadamo da ćemo dobiti priliku da i dalje ulažemo u ovaj aerodrom“, naglasili su.

Portparol vlade i kanadski fond nisu želeli da komentarišu objavu ponude, a singapurski fond nije odmah bio dostupan za komentar.

Od kada je Orban 2010. postao premijer, vlada je povećala državno vlasništvo u strateškim sektorima poput bankarskog, medijskog i energetskog.

Trenutno nema vlasnički udeo u budimpeštanskom aerodromu, koja je privatizovan 2005. godine.

Ministar inovacija i tehnologije Laslo Palkovič (Laszlo Palkovics) izjavio je u junu u intervjuu za portal vasarnap.hu da je budimpeštanski aerodrom za oživljavanje turizma nakon pandemije, kritikovajući njegove vlasnike da ne ulažu dovoljno u kvalitetu usluga.

Budapest Airport srednje je veličine i brzo raste, profitirajući od procvata cenovno povoljnih putovanja.

Našli su se u problemima nakon što je izbila pandemija korona virusa, koja je blokirala putovanja.

Pandemija je utiecala na budimpeštanski aerodrom, kao i na sve druge aerodrome u Evropi, ističu u AviAllianceu, koji ima udeo i u lukama u Hamburgu, Dizeldorf, Atini i glavnom gradu Portorika San Juanu.

„Nastavili smo, ipak, da ulagažemo u infrastrukturu i rad aerodroma u sadašnjoj krizi jer verujemo u njen brz privredni oporavak i dugoročan potencijal rasta“, poručili su.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...