Nedostatak buregdžija na tržištu

Majstorima za burek u proseku se nudi plata od 1.000 evra

SrbijaVesti

20.5.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Majstorima za burek u proseku se nudi plata od 1.000 evra Majstorima za burek u proseku se nudi plata od 1.000 evra
Preko platforme Infostud u proteklih godinu dana bilo je osam oglasa u kojima su se tražile buregdžije, a kada se u obzir uzmu i... Majstorima za burek u proseku se nudi plata od 1.000 evra

Preko platforme Infostud u proteklih godinu dana bilo je osam oglasa u kojima su se tražile buregdžije, a kada se u obzir uzmu i početnici i majstori sa iskustvom, prosečna plata koja je nuđena bila je 1.000 evra, objavio je N1.

Napominju da je to samo deo ponuda za ovaj posao jer brojne pekare i buregdžinice buduće zaposlene traže oglašavanjem na drugi način ili preko preporuka.

Miloš Turinski iz Infostuda za N1 navodi da je najvišu platu majstoru ovog zanata preko platforme Infostud nudila jedna novosadska pekara. Uz uslov da se uz prijavu pošalje snimak rada, ova pekara je nudila zaradu od čak 200.000 dinara.

Da plate buregdžijama idu i do 200.000 dinara, potvrđuje i Svetlana Radaković iz jedne od najpoznatijih pančevačkih buregdžinica Stankoski.

„I to za 22 radna dana na mesečnom nivou, koje podrazumevaju osam sati rada. Na to treba da se doda i ono što se uplaćuje državi za penziono i zdravstveno osiguranje što znači da je to stvarno jedna dobra plata, pogotovo za Srbiju, i više nego dobra“, ocenila je i dodala da jedan buregdžija može da napravi oko 60 tepsija bureka za radno vreme.

Uprkos visokim platama, majstora ovog zanata teško je naći, a Turinski za portal N1 navodi da nije neobično i da buregdžije rade u dve ili više pekara.

Svetlana Radaković iz pekare Stankoski ističe da postoji više razloga zbog kojih buregdžija nema na tržištu.

„Nema ih na tržištu. Odlaze ljudi u inostranstvo iako su kod nas plate veće nego što se nude na zapadu za taj profil zanimanja, dok mladi ne žele da uče taj zanat, jer je potrebno dosta truda i vremena da bi se od početnika napravio vrhunski buregdžija“, rekla je Radaković i navela da je potrebno da prođe tri do pet godina da bi neko sa talentom postao vrhunski burekdžija.

 • jevtić

  20.5.2024 #1 Author

  Pristojna plata

  Odgovori

 • MIKIMILE

  20.5.2024 #3 Author

  Svaka čast ako je tako

  Odgovori

 • Dux011

  20.5.2024 #4 Author

  Zanimljivo. Isplativo..

  Odgovori

 • AJA

  20.5.2024 #5 Author

  Strucnost, nocni rad….mislim da je dobra plata za to.

  Odgovori

 • Nata

  21.5.2024 #6 Author

  Zasluženo.

  Odgovori

 • SUNCE

  21.5.2024 #7 Author

  Nije cudo sto nema dovoljno buregdzija jer pee svega moraju da rade nocu.

  Odgovori

 • LULELUKA

  22.5.2024 #8 Author

  Skroz neocekivano, ko bi rekao da je za ovaj profil posla ovoliko skocila plata?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *