Predizborna debata u Francuskoj

Makron u prednosti pred drugi krug

EUVesti

21.4.2022 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 6

Makron u prednosti pred drugi krug Makron u prednosti pred drugi krug
TV debata dvoje kandidata za predsednika Francuske u sredu uveče prošla je u znaku rasprave o odnosima sa Rusijom i islamskog pitanja u Francuskoj.... Makron u prednosti pred drugi krug

TV debata dvoje kandidata za predsednika Francuske u sredu uveče prošla je u znaku rasprave o odnosima sa Rusijom i islamskog pitanja u Francuskoj.

Aktuelni predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen (Marine Le Pen) imaju još dva dana za kampanju i pokušaj da pridobiju oko 10 odsto neodlučnih birača pred drugi krug izbora u nedelju 24. aprila.

Opšta je ocena da je Makron bio agresivniji u razgovoru i da je insistirao na vezama njegove rivalke sa Moskvom, ističući da je Le Pen uzela kredit od češko-ruske banke pre predsedničkih izbora 2017. godine.

„Vi zavisite od ruske vlade i zavisite od ruskog predsednika Vladimira Putina. Kada razgovarate sa Rusijom, razgovarate sa svojim bankarom“, rekao je Makron, prenosi France 24.

Makron je takođe pitao Le Pen zašto je priznala „rusku aneksiju Krima“ 2014. godine. Le Pen je odgovorila da je ona „apsolutno i potpuno slobodna žena“, tvrdeći da je njena stranka uzela taj kredit, jer nije mogla da pronađe finansiranje u Francuskoj gde su je banke odbile. Makron je sa izrazom čuđenja ponavljao „madam Le Pen, madam Le Pen“, dok je slušao njen odgovor.

Marin le Pen/Foto: Beta/AP

Najintenzivniji deo debate počeo je nakon što je Le Pen potvrdila da će se držati svoje politike zabrane muslimankama da nose marame u javnosti, opisujući to kao „uniformu koju su nametnuli islamisti“.

„Izazvali biste građanski rat ako biste to uradili. Kažem ovo iskreno“, odgovorio je Makron.

Ona je takođe obećala da će stati na kraj „anarhičnoj i masovnoj“ imigraciji u Francusku i „nepodnošljivom“ kriminalu.

Le Pen je optužila Makrona da je ostavio „loše“ ekonomsko nasleđe, uključujući dodatnih 600 miliona evra državnog duga. Le Pen je navela da želi da Francuska ostane u EU, ali u njenom reformisanom obliku, kao „savez nacija“.

Makron je istakao da je njena politika „napuštanje Evrope“, opisujući predstojeće izbore kao „referendum za ili protiv EU“. Prema poslednjim istraživanjima Makron ima podršku oko 55 odsto birača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...