MALE TURISTIČKE AGENCIJE NEĆE PREŽIVETI Nova pomoć države namenjena samo pojedinim učesnicima na tržištu, kaže Matijević

BiznisSrbijaTurizamVesti

7.12.2020 15:03 Autor: Marija Jovanović 1

MALE TURISTIČKE AGENCIJE NEĆE PREŽIVETI Nova pomoć države namenjena samo pojedinim učesnicima na tržištu, kaže Matijević MALE TURISTIČKE AGENCIJE NEĆE PREŽIVETI Nova pomoć države namenjena samo pojedinim učesnicima na tržištu, kaže Matijević
Pomoć koju je Vlada Srbije izdvojila za turističku privredu i ugostiteljstvo, u iznosu od skoro dve milijarde dinara, malim turističkim agencijama ne obezbeđuje preživljavanje,... MALE TURISTIČKE AGENCIJE NEĆE PREŽIVETI Nova pomoć države namenjena samo pojedinim učesnicima na tržištu, kaže Matijević

Pomoć koju je Vlada Srbije izdvojila za turističku privredu i ugostiteljstvo, u iznosu od skoro dve milijarde dinara, malim turističkim agencijama ne obezbeđuje preživljavanje, kaže za Biznis.rs predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević.

„Svim dosadašnjim merama vlade najviše pomoći usmereno je na ugostiteljstvo i hotelsku industriju. Što se turističkih agencija tiče, njima je namenjena subvencija za polise osiguranja ili bankarske garancije i dodatni minimalac“, navodi Matijević.

Foto: UTAS

Ipak, kako kaže, i tu se javljaju dodatni problemi pre svega jer su ovim merama obuhvaćene samo agencije organizatori putovanja, pri čemu su potpuno izostavljene agencije posrednici, kojih ima duplo više.

„Ovim merama obuhvaćeno je svega 15 odsto ukupnog broja organizatora putovanja, koliko je kvota osiguravajućih kompanija za izdavanje polisa, što nas dovodi do sumnje da je ova pomoć namenjena samo pojedinim učesnicima na tržištu. Takođe, kako su nas naše članice informisale, od dodatnog minimalca biće izuzete kompanije kojima je turizam dodatna delatnost ili ogranak, pa se ponovo pomoć usmerava samo pojedincima“, objašnjava naša sagovornica.

Turističke agencije bez rešenja za većinu problema

Nijedan problem sa kojim se svakodnevno turističke agencije bore, do sada nije rešen, objašnjava predsednica UTAS.  

„Nailazimo na već ispunjenu kvotu polisa osiguranja. Nailazimo na abnormalne cene koje su i toj nekolicini agencija ponuđene. Nailazimo na nezainteresovanost banaka da uzmu u razmatranje garancije, kao i na nerealne uslove za dobijanje nekolicine ponuđenih garancija“, napominje Matijević i dodaje da su njihovi apeli i zahtevi zanemareni od strane nadležnih institucija.

Foto: Turističke agencije, posrednici

Kako kaže, svesni su da je turistička industrija najviše stradala na globalnom nivou, ali se u Srbiji turističke agencije susreću i sa blokadom od strane same države i nemogućnosti postizanja dogovora o izmeni i dopuni pravilnika, kojim bi se otklonila barem blokada za obezbeđenje garancije putovanja.

 „Turističke agencije su u katastrofalnoj situaciji. Pored toga što zbog pandemije imamo pad prometa od oko 90 odsto, od 1. oktobra imamo i nemogućnost ispunjenja Ustavom zagarantovanog prava na rad. Dosta kolega je već svoje agencije stavilo u stanje mirovanja, a nažalost veliki broj se priprema da proglasi stečaj“, zaključuje naša sagovornica.

  • Goca Bg

    7.12.2020 #1 Author

    Ne sme da se dozvoli da se zatvaraju agencije,ostaju ljudi bez posla,sto pre da im drzava pomogne…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...