Šta kada vas automobil izda na drumu

Mali broj vozača u Srbiji koristi pakete „pomoći na putu“

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

4.12.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 2

Mali broj vozača u Srbiji koristi pakete „pomoći na putu“ Mali broj vozača u Srbiji koristi pakete „pomoći na putu“
Retko kom vozaču se desilo da ga automobil u nekom trenutku nije „izdao“ i stao na putu, iz nekog samo njemu poznatog razloga. Ukoliko... Mali broj vozača u Srbiji koristi pakete „pomoći na putu“

Retko kom vozaču se desilo da ga automobil u nekom trenutku nije „izdao“ i stao na putu, iz nekog samo njemu poznatog razloga. Ukoliko je u pitanju oštećenje pneumatika ili neki manji problem, vozač se potrudi i sam da ga reši, ali u suprotnom mu je najčešće potrebna pomoć na putu.

Automobil može da se zaustavi iz više razloga i ne postoji precizna statistika kada, zbog čega i u kom vremenskom periodu – dobu, ali ako i kada se to desi vozač je uvek iznenađen. Ukoliko je kvar veći, neodložno je pozivanje šlep službe ili popravka automobila na licu mesta.

Da dolazak pomenute službe, posebno ako je „divlja“, ne bi vozača previše koštao, postoji jedno praktično rešenje koje ne košta puno, a od izuzetnog je značaja i zove se „pomoć na putu“.

U Srbiji je povećana ponuda ove usluge, pa je Biznis.rs kontaktirao jednu od firmi koja se bavi upravo ovom delatnošću – „Atlas24h servis – pomoć na putu“, da bismo saznali kakav je procedura ukoliko vas vozilo iznenadi kad ne treba.

„Kada korisnik prijavi kvar našoj ekipi je potrebno oko pola sata da dođe do tog mesta, jer imamo više od 200 partnera širom Srbije koji su spremni odmah da reaguju. Ukoliko problem nastane u nekom većem gradu, vreme dolaska je i kraće“, kaže za Biznis.rs Miloš Marinčevski iz Atlas servisa.

Korisnici ove usluge uglavnom uzimaju Nacionalni paket po ceni od 3.990 dinara ili Euro plus po ceni od 5.990 dinara. Prvi uključuje neograničenu kilometražu šlepovanja u Srbiji, popravku vozila do 100 evra u servisu Bosch Car, malu popravku na licu mesta, prevoz putnika i lojaliti program. Drugi paket uključuje neograničeni broj asistencija u inostranstvu, bezuslovan povratak vozila iz inostranstva u Srbiju u limitu do 1.000 evra, prevoz putnika i hotelski smeštaj do dva noćenja.

Foto: Pixabay.com

Marinčevski kaže da korisnik usluge sam može da izabere opciju koju želi u slučaju kvara, te da ga servis služba može odšlepati do kućne adrese ili ukoliko želi da nastavi putovanje da se vozilo osposobi za dalju vožnju na licu mesta ili do prvog ovlašćenog servisa.

„Ukoliko vaše vozilo stane negde u Grčkoj, problem se rešava tako što nam pošaljete lokaciju, mi kontaktiramo partnere iz te zemlje i ne uslovljavamo korisnike. Možemo šlepati vaš automobil do kućne adrese (u limitu do 1.000 evra) ili do servisa u zemlji u kojoj se nalazite. Dešavalo se da nam ljudi kažu bolje da automobil vratim u Srbiju, jer će me popravka u Grčkoj koštati na primer 700 evra, a kod nas ista takva 200“, objašnjava naš sagovornik.

U odnosu na registrovane automobile, ne bismo mogli da se pohvalimo da su naši vozači savesni, te da uzimaju „pomoć na putu“ unapred, već uglavnom čekaju da se dogodi problem, a tada popravka, šlepovanje ili neka druga intervencija mogu da ih koštaju nekoliko puta više od cene paketa.

„Pomoć je vrsta bezbrižnosti, jer ako vam auto stane recimo u Nišu, a vi nemate ni dinara, ukoliko ste uplatili jedan od paketa vama novac nije potreban. Faktički besplatno se rešava problem“, kaže naš sagovornik i dodaje da u poslednje tri-četiri godine broj korisnika raste.

Kod nas ovu uslugu pruža i Auto-moto savez Srbije i, kako je Biznis.rs već pisao, vozačima su na raspolaganju četiri članska paketa koji se zaključuju na godišnjem nivou. Svaki od njih u zavisnosti od cene nudi različiti spektar usluga.

Osnovni paket košta 800 dinara godišnje i uključuje jedno šlepovanje u slučaju kvara ili nezgode do 40 kilometara, pomoć na putu do 40 kilometara i 20 odsto popusta na šlepovanje posle iskorišćene prve usluge šlepovanja koja je besplatna.

“Pored Osnovnog paketa vozači mogu kupiti paket Premium Srbija koji košta 4.000 dinara i pokriva teritoriju čitave zemlje, odnosno Super članski paket po ceni od 2.500 dinara. Paket Premium Evropa košta 7.500 dinara i obezbeđuje usluge AMSS na teritoriji Republike Srbije i kontinentalnom delu Evrope”, naveli su za Biznis.rs iz Auto-moto saveza Srbije.

  • NINICA

    18.12.2022 #1 Author

    Zato kad im se bude pokvarilo vozilo, doći će u situaciju da plate duplo.

    Odgovori

  • HEPO

    21.4.2023 #2 Author

    Kad imamo pomoc prijatelja na putu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...