Lažne šlep službe vrebaju vozače u Srbiji

Kako izbeći prevaru dok se čeka pomoć na putu?

AutomobiliLifestyleSrbijaU fokusuVesti

15.7.2021 11:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kako izbeći prevaru dok se čeka pomoć na putu? Kako izbeći prevaru dok se čeka pomoć na putu?
Pojačani intenzitet saobraćaja na domaćim putevima znači i više posla za radnike i službe koje pružaju pomoć vozačima u nevolji. AMSS i nemački klub... Kako izbeći prevaru dok se čeka pomoć na putu?

Pojačani intenzitet saobraćaja na domaćim putevima znači i više posla za radnike i službe koje pružaju pomoć vozačima u nevolji. AMSS i nemački klub ADAC početkom meseca su izdali upozorenje svim vozačima da obrate pažnju na lažne šlep službe koje godinama bez zvanične licence rade na srpskim putevima nudeći svoje usluge po višestruko uvećanim cenama. Zato su njihove aktivnosti okarakterisane kao prevara kojom se ostvaruje nesrazmerna dobit.

U slučaju kvara vozila na putu, svaki član AMSS ili ADAC trebalo bi da pozove naznačeni broj telefona, kako bi dobio uslugu pomoći na putu. Članovi AMSS mogu računati na besplatnu pomoć, zahvaljujući kupljenom paketu.

Foto: Pixabay.com

Kako prepoznati lažne šlep službe?

„Naši operateri imaju evidenciju o kome se radi i gde se vozilo nalazi i obaveštavaju vozača u nevolji o vremenu dolaska vozila na intervenciju. Potom vozač dobija informaciju u koji servis će vozilo biti odšlepano, ukoliko kvar nije moguće sanirati na licu mesta“, kažu za Biznis.rs iz Auto-moto saveza Srbije i dodaju da služba koja dolazi na intervenciju već ima podatke vozača, kao i jasno istaknuta obeležja poput identifikacionih nalepnica na samim vozilima.

„Ukoliko bi ih vozač zatražio, lažne šlep službe ove podatke ne bi mogle da pokažu. Problem se javlja u situacijama koje su po pravilu stresne, gde zamoreni vozači postaju laka meta i ne proveravaju ko im zaista nudi pomoć. Lažne šlep službe najčešće koriste vozila sličnih boja i nedozvoljena obeležja ADAC i AMSS. Treba biti na oprezu, jer se najčešće dešava da se takve šlep službe pojave na mestu kvara odmah nakon što je kvar i nastao, što bi trebalo da odmah izazove sumnju kod vozača“, upozoravaju u AMSS.

Šta uraditi kada se dogodi kvar?

Vozila AMSS dolaze na intervenciju prosečno u roku od 30 minuta. Ukoliko se kvar desi i nastane potreba za pripadajućom pomoći na putu, savetuje se da član ili drugi vozač pozove AMSS na broj 1987. Vozači iz Nemačke koji su članovi kluba ADAC u neprijatnim situacijama mogu pozvati +49 89 222 222, odnosno broj svog matičnog kluba koji će potom u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije, kao jedinim zvaničnim partnerom u Srbiji, organizovati pomoć na putu ili šlepovanje.

Prevare na putu ruše ugled AMSS

Vozači koji se nađu u nevolji na putu, pa istovremeno postanu žrtve lažnih šlep službi najčešće se susreću sa visokim nadoknadama popravke kvara koji je neretko izazvan namerno. Na taj način ostvaruje se finansijska dobit uz preterano visoke i nerealne cene, koje se naplaćuju bez računa, u evrima ili drugim valutama.

„Takve šlep službe krše propise, narušavaju ugled AMSS usled neadekvatno pružene pomoći na putu i naplate usluge po izrazito visokim cenama koje članovi nisu dužni da plate. Stvaraju lošu sliku o Auto-moto savezu Srbije i o putevima u našoj zemlji. To je ponovljeno i na nedavno održanom sastanku AMSS sa predstavnicima ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu“, navode iz udruženja i dodaju da su najčešće žrtve lažnih šlep službi vozači automobila i drugih vozila registrovanih u Nemačkoj.

„Slične situacije dešavaju se i vozačima koji nisu članovi AMSS ili ADAC, već nekog drugog evropskog partnera, ali su dovedeni u zabludu, jer misle da im pomoć na putu nudi Auto-moto savez Srbije. Drugim rečima, lažne šlep službe pokušavaju da ostvare finansijsku dobit zloupotrebom brenda i ugleda Auto-moto saveza Srbije i ADAC“, navode iz AMSS.

Foto: Pixabay.com

Kako postati član AMSS?

Privatne šlep službe mogu uspostaviti zvaničnu saradnju sa AMSS ili ADAC i obavljati delatnost u skladu sa propisima. Prema navodima iz nacionalnog udruženja vozača, partneri se biraju prema unapred utvrđenim standardima, a ključno je iskustvo u radu. Sama saradnja uspostavlja se zvaničnim kanalima komunikacije, odnosno obraćanjem nadležnim službama AMSS.

„Vozačima savetujemo da budu članovi AMSS, jer ukoliko im zatreba pomoć na putu, mogu da je dobiju besplatno, u skladu sa odabranim članskim paketom pogodnosti. Osnovni članski paket i Premium Srbija paket važe na teritoriji cele zemlje. Super članski paket važi na teritoriji Evrope, a Premium Evropa je paket sa najvećim obimom pogodnosti i pokriva kako Srbiju tako i Evropu“, navode iz Auto-moto saveza Srbije.

Članovi AMSS mogu računati na pomoć pozivom broja 1987 iz Srbije, odnosno broja +381 11 333 1200 iz inostranstva. Isti broj mogu pozvati i vozači koji nisu AMSS članovi, a žele pomoć i uslugu šlepovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...